Operatiunea de detonare a "Circului Foamei" din cartierul bucurestean Rahova, desfasurata sambata dimineata a esuat din cauza greutatii molozului cazut, care a rupt firul electric ce unea cei 100 de stalpi cu material explozibil ai cladirii. Numai no
Operatiunea de detonare a "Circului Foamei" din cartierul bucurestean Rahova, desfasurata sambata dimineata a esuat din cauza greutatii molozului cazut, care a rupt firul electric ce unea cei 100 de stalpi cu material explozibil ai cladirii. Numai noua din cele 12 corpuri ale cladirii au cazut in timpul operatiunii de demolare printr-o explozie controlata, cu dinamita. Colosul de beton se intindea pe aproximativ 8000 de metri patrati si avea o inaltime de 30 de metri. Insa cladirea nu a putut fi doborata de cele 200 de kilograme de dinamita folosite de pirotehnisti la aceasta actiune. Explozia trebuia sa se produca in trei etape, intr-un interval de 9 secunde. Dar cantitatea de explozibil nu a fost suficienta pentru a pune la pamant structura de beton. Seful de santier Ioan Gheorghiu a declarat ca operatiunea de demolare va continua mecanic: "Avem suficienti oameni pentru a ridica molozul din urma celor 19 corpuri detonate si pentru a continua demolarea mecanica", a precizat acesta pentru Rompres. El a estimat ca lucrarea de demolare va dura aproximativ doua saptamani. Locuitorii din zona spun ca cel mai mare inconvenient de pe urma daramarii este praful ridicat de implozie. De asemenea, timp de o jumatate de ora a fost inchisa circulatia pentru pietoni si autovehicule in perimetrul delimitat de Calea Rahovei - Strada Sebastian si Soseaua Viilor - Strada Progresului, intre Calea 13 Septembrie si Strada Spatarul Preda, intre orele 10:15 si 10:30.
"Circurile foamei" sunt cladiri gigant a caror constructie a inceput la finalul anilor '80 conform planurilor de sistematizare comunista, urmand sa serveasca drept mari complexe agro-alimentare. Dupa Revolutie, aceste structuri au ramas nefinalizate, prezentand un real pericol pentru bucuresteni. Structurile similare din Vitan, Militari-Lujerului, Eroii Revolutiei au fost deja transformate in complexe comerciale de tip Mall. Potrivit reprezentantilor municipalitatii, avizul pentru demolarea "Circului Foamei" din Rahova a fost acordat in data 2 noiembrie de catre Comisia Tehnica din cadrul Directiei Transporturi, Drumuri si Sistematizarea Circulatiei (DTDSC). In locul "Circului Foamei" din Rahova va fi construit mall-ul "Liberty Center", complex care va avea trei nivele si o suprafata totala de 25.000 de metri patrati, precum si o parcare cu 700 de locuri. Mall-ul va fi terminat pana in toamna anului 2008, iar investitia depaseste 70 de milioane de euro.
Doua ratari "controlate"
In mai putin de o saptamana, doua implozii controlate din Capitala au esuat. Desi pentru fiecare dintre acestea s-au folosit sute de kilograme de dinamita, nici una dintre cladiri nu s-a prabusit integral la pamant. Lunea trecuta, implozia de la fabrica de paine Titan a reusit sa doboare partial cladirea, ea ramanand suspendata intre cele doua silozuri vecine. Specialistii au apelat la demolarea cu ajutorul excavatoarelor, lucru care se va intampla si in cazul "Circului Foamei".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.