Aparent preocupata de angajamentele democratice, Rusia transforma relatia cu Asia intr-un obiectiv principal si nu unul complementar relatiei cu Occidentul.

In cursul vizitei intreprinse la Beijing de premierul rus Mihail Fradkov, cu prilejul incheierii „Anului Rusiei", cele doua state s-au angajat sa-si intensifice cooperarea in domeniul strategiei energetice.

Cu privirea spre Rasarit

Parte a „acordului-cadru privind cooperarea strategica dintre companiile petroliere", Compania Petroliera Nationala din China a semnat un acord cu compania rusa Rosneft privind construirea, in apropiere de Beijing, a unei rafinarii cu o capacitate anuala de 10 milioane de tone si deschiderea a peste 300 de benzinarii pe teritoriul Chinei. „Partenerii chinezi trebuie sa inteleaga ca in Rusia avem suficiente rezerve si ca nu vor fi probleme de aprovizionare", a asigurat Serghei Bogdancikov, presedintele Rosneft, citat de „Finacial Times". Rosneft, care furnizeaza Chinei peste 70% din importurile de petrol rusesc, a hotarit si infiintarea unei companii sino-ruse de prospectiuni geologice Vostok Energy.

„Cele doua tari isi sprijina reciproc principalele interese si au cooperat strins pentru solutionarea adecvata a problemelor internationale sensibile", a concluzionat premierul chinez Wen Jiabao la inchiderea Anului Rusiei in China. Oficialii chinezi au asigurat ca schimburile intre China si Rusia vor creste cu 20 de miliarde de dolari, in 2006 acestea inregistrind deja un progres de 19%.

Pretul deschiderii Rusiei

Oficialii rusi si cei americani au ajuns la un acord de principiu privind acceptarea Rusiei ca membru al Organizatiei Mondiale a Comertului, in cursul anului 2007. UE, China si Japonia au aprobat deja participarea cu drepturi depline a Rusiei la OMC, iar reticentele SUA fata de aderarea Rusiei au vizat pina acum aspecte mai mult diplomatice, precum sprijinul tacit acordat de Moscova programului nuclear iranian. Economia rusa, bazata pe exportul de petrol, are insa mai putin de cistigat de pe urma aderarii la OMC, sustin analisti citati de „New York Times". Insa acordul ofera acces pe piata rusa companiilor occidentale, oficialii rusi dindu-le posibilitatea de a detine banci si firme de investitii in Rusia, in limita a 50% din actiuni.

Testul georgian

Referendumul de ieri pentru independenta regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, sprijinita de Moscova, reprezinta o alta moneda de schimb a politicii externe ruse. „Este greu de spus cum vor evolua evenimentele. Aceasta va depinde de modul in care Occidentul va actiona in problema recunoasterii provinciei Kosovo", a comentat Serghei Ivanov, ministrul rus al Apararii, despre organizarea referendumului osetin. Georgia a aprobat, initial, aderarea Rusiei la OMC, insa, in urma conflictului diplomatic cu Moscova, autoritatile de la Tbilisi si-au retras sprijinul. Intr-o situatie asemanatoare se afla si Moldova, nemultumita de statutul Transnistriei si de interzicerea importului de vin de catre Rusia.