La sfarsitul saptamanii trecute, la Madison Square Garden, s-a mai scris o pagina din istoria boxului. Fiica lui Muhammad Ali, Laila Ali, a reusit sa-si apere titlul de campioana la categoria mijlocie in fata lui Shelly Burton.
Desi meciurile c
La sfarsitul saptamanii trecute, la Madison Square Garden, s-a mai scris o pagina din istoria boxului. Fiica lui Muhammad Ali, Laila Ali, a reusit sa-si apere titlul de campioana la categoria mijlocie in fata lui Shelly Burton.
Desi meciurile campionatului deja incepusera, in momentul in care legendarul Muhammad Ali a intrat in sala, multimea s-a ridicat in picioare si a inceput sa scandeze extaziata: "Ali! Ali! Ali!". Luptatorul care candva, trimitea la podea pe oricine ar fi indraznit sa-l provoace in ring, parea acum a fi doar o umbra, fiind devastat de boala care pare sa-l invinga. Muhammad Ali a fost diagnosticat din anul 1982 cu Parkinson. Totusi, ajutat de un cadru si de un prieten vechi, Howard Bingham, fostul campion mondial la categoria grea si unul dintre cei mai populari sportivi din istorie a dorit sa fie alaturi de fiica sa in meciul pe care aceasta l-a disputat sambata seara.
Incurajata de prezenta tatalui sau, Laila a castigat in cea de-a patra runda prin K.O. tehnic, insa gloria momentului tot tatalui ei i-a revenit. Palmaresul fiicei lui Muhammad Ali este impresionant: 23 de victorii si nici o infrangere, iar 19 meciuri le-a castigat prin K.O.
Dupa meci, Laila Ali a declarat ca "intotdeauna este un meci special daca tatal meu este alaturi de mine, pentru ca eu fac ce facea si el cand era tanar. Practic, ii calc pe urme".
Laila Ali si-a inceput cariera in box la data de 8 octombrie 1999, iar doi ani mai tarziu a intrat si ea in istoria boxului, prin meciul pe care l-a disputat impotriva fiicei lui Joe Frazier, Jackie Frazier-Lyde. Laila Ali a reusit, dupa opt runde, sa castige meciul.
Cassius Clay
Muhammad Ali, pe numele sau Cassius Marcellus Clay, este unul dintre cei mai mari boxeri ai tuturor timpurilor. S-a nascut la 17 ianuarie 1942. In 1999, Ali a fost incoronat ca "cel mai mare sportiv al secolului" de catre revista de profil Sport Illustrated. A castigat titlul de campion mondial la categoria grea de trei ori, a fost campion al North American Boxing Federation si a castigat si o medalie olimpica de aur.
Ali s-a nascut in Louisville, Kentucky, fiind botezat dupa tatal sau, Cassius Marcellus Clay, Sr. Ulterior, Cassius Clay a devenit Ali dupa ce a devenit musulman.
Cu o statura impresionanta, 1,91 m, Ali avea un stil original pentru categoria sa. La data de 29 octombrie 1960, in Louisville, Cassius Clay a castigat primul sau meci profesionist. Din 1960 si pana in 1963, tanarul boxer a insumat un record absolut: a castigat 19 meciuri, dintre care 15 prin K.O.
La data de 25 februarie 1964, Cassius Clay, care avea doar 22 de ani, reuseste sa socheze o lume intreaga cu victoria pe care o obtine in fata campionului mondial de box la categoria grea, Sonny Liston, printr-un knockout tehnic in runda a saptea. Inainte de meci, Clay, foarte increzator, a declarat ca il va invinge pe Liston si ca "va zbura ca un fluture si va intepa ca o albina", iar cand a fost intrebat de reporteri cum are de gand sa evite renumitele atacuri ale campionului, Clay a declarat ceea ce va ramane ca un citat celebru al strategiei sale: "mainile nu pot lovi ceva ce ochii nu pot vedea".
O legenda vie
Dupa ce a reusit sa-si apere titlul de noua ori, el l-a pierdut totusi fiindu-i retras in anul 1967, pe motiv ca a refuzat sa intre in armata americana si sa lupte in Vietnam, intrucat religia sa nu ii permitea sa partcipe la razboi.
Din acelasi motiv, tot in 1967, a fost condamnat la inchisoare, dar a reusit sa scape, pentru ca a facut apel.
Dupa trei ani, Ali a avut voie sa boxeze din nou, iar in 1974 a reusit sa-l invinga pe faimosul George Foreman, la Zair. In 1978, Muhammad Ali si-a pierdut titlul in fata lui Leon Spinks, dar ambitios, a cerut o revansa si a reusit sa-l invinga pe Spinks devenind primul boxer din lume care a reusit performanta sa fie campion la categoria grea de trei ori. Ali s-a retras definitiv in 1981 dupa o cariera insumand un record de 56 victorii, 37 prin KO, si doar cinci infrangeri. Ali este in Hall of Fame-ul boxului international din 1990. Faimosul sportiv a fost diagnosticat cu boala Parkinson 1982. In ciuda acestui lucru, el ramane un erou pentru milioane de oameni. In 1985, a fost chemat ca sa negocieze eliberarea americanilor rapiti in Liban iar in 1996 a fost rugat sa aprinda flacara olimpica la Atlanta. La aceeasi olimpiada, i-a fost inmanata o medalie de aur de schimb. Pe cea dinainte, castigata in 1960, o aruncase in raul Ohio, dupa ce fusese refuzat intr-un restaurant din cauza culorii sale. Muhammad Ali a fost casatorit de patru ori si are sapte fete si doi baieti. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.