Presedintele le-a dat aliatilor un semnal clar de continuare a prezentei militare romanesti in Irak si a criticat Marea Britanie si Irlanda pentru restrictiile impuse Romaniei pe piata muncii.

„Este imposibil, astazi, sa parasim Irakul", a afirmat seful statului, simbata, in timpul traditionalului dejun de lucru cu presa straina acreditata in Romania, desfasurat in premiera la Sinaia. Bucurestiul are intentia de a ramine in teren „pina cind autoritatile irakiene ii vor spune ca a venit clipa sa se retraga, si aceasta numai in acord cu aliatii", a afirmat Basescu. Dupa cum noteaza AP, Basescu a spus ca „este o dezonoare sa iti parasesti aliatii". In ciuda opozitiei publice crescinde fata de mentinerea in Irak a efectivului necombatant de 608 persoane, „onoarea Romaniei este mai mare decit sentimentele ei", a spus presedintele.

Gazprom, sperietoarea

Basescu a explicat ca Uniunea Europeana trebuie sa iasa din dependenta sa de gazele rusesti pentru a evita riscul de a vedea gigantul Gazprom devenind un „instrument de presiune politica" in relatiile Moscovei cu statele membre. „Gasirea unei alternative la gazele rusesti trebuie sa constituie prioritatea numarul 1 a UE", a declarat seful statului roman. Potrivit lui Traian Basescu, chiar daca monopolul rus promite sa furnizeze gaze atit UE, cit si Chinei, nu poate fi indepartat riscul ca intr-o zi Gazprom sa spuna: „Daca nu sinteti cuminti, voi alimenta doar China". El a sustinut si teoria conflictelor inghetate din spatiul de influenta rusa, conflicte ce-i permit lui Putin sa tina UE dependenta de resursele energetice ale Rusiei. Mai exact, instabilitatea si nesiguranta cu privire la zonele de conflict fac ca Gazprom sa ramina furnizorul principal de gaze. El a aratat ca Romania a decis sa-si „reorienteze politica energetica" dezvoltind surse alternative, intre care carbunii, energia hidroelectrica si nucleara. Presedintele a facut si o apreciere mai putin diplomatica la adresa Kremlinului, vorbind despre „deficitul de democratie" din Rusia.

Basescu se incrunta la Londra si la Dublin

In fata ziaristilor straini, Basescu a criticat Marea Britanie si Irlanda pentru ca au anuntat restrictii pe piata muncii impotriva romanilor. „Romania nu este o tara perfecta. Ea are trasaturi bune, dar si oameni care fura, care beau", a aratat presedintele roman, conform AP. El a adaugat ca „ne este greu sa acceptam ca tari cum ar fi Marea Britanie au impus masuri mai severe decit cele impuse natiunilor care s-au alaturat UE in 2004".

Romania in roz

In legatura cu politica interna, presedintele s-a referit mai ales la problemele economice, vorbind despre succesul cotei unice, despre inflatia sub asteptari, fapt ce permite o esalonare a cresterii pretului la gaze inca din acest an, la scaderea pina la un nivel apropiat de UE a evaziunii fiscale. El a prognozat inclusiv o crestere a pensiilor in avans, la sfirsitul lui noiembrie, cu 16% .

Legat de pozitia UDMR fata de autonomia secuilor, presedintele a apreciat doar ca intelege aceasta pozitie „pentru ca trebuie sa-si mentina electoratul", dar ca aceasta nu se va produce. Seful statului roman a dat toate aceste semnale in cadrul unui dejun informal cu jurnalistii straini acreditati la noi in tara, pe care i-a avut ca oaspeti la Castelul Foisor - astazi resedinta oficiala prezidentiala de vacanta -, unul dintre cele trei castele ale fostei familii regale a Romaniei din cadrul Complexului Peles.

Basescu zice ca face ordine in UE Traian Basescu a declarat simbata ca Romania va lua activ parte la eforturile UE de revigorare a Constitutiei europene, relateaza Reuters. Basescu a afirmat ca se asteapta ca Germania sa elaboreze o „foaie de parcurs" pentru reformarea institutiilor comunitare, in perioada in care va asigura presedintia rotativa a UE. El spera ca Germania va reduce birocratia de la Bruxelles si va elabora planuri pentru diversificarea resurselor energetice ale Europei.