Punctul pe i in aprecierea Apelului pentru unitatea partidului, semnat de 35 de liberali, in frunte cu Gheorghe Flutur, l-a pus nu un analist politic, asa cum ne-am fi asteptat, ci o vedeta tv: Mircea Badea. La emisiunea ""In gura presei"" de joi noa

Punctul pe i in aprecierea Apelului pentru unitatea partidului, semnat de 35 de liberali, in frunte cu Gheorghe Flutur, l-a pus nu un analist politic, asa cum ne-am fi asteptat, ci o vedeta tv: Mircea Badea. La emisiunea ""In gura presei"" de joi noapte, Mircea Badea a comparat intreg momentul liberal cu divortul dintre Silviu Prigoana si Adriana Bahmutan. Nu intamplator aprecierea cea mai exacta vine de la o vedeta de televiziune si nu de la un analist politic. In comentarea Apelului, a reactiilor la document, atat din partea conducerii PNL, cat si din partea Platformistilor, analistii politici s-au situat pe pozitiile politicienilor si ale specialistilor in politica. Mircea Badea s-a situat pe pozitiile simplilor cetateni, lipsiti de partizanat in aprecierea intamplarilor de pe scena politica, suficient de departati de divorturile, casniciile, logodnele si concubinajele dintre partide, dintre gruparile din interiorul unui partid, dintre Palate chiar, pentru a le putea privi si comenta ca pe niste scandaluri pur si simplu.

Analistul politic se intreaba: cine e dincolo de Apelul celor 35, Calin Popescu Tariceanu sau Theodor Stolojan? Sunt cei 35 oamenii lui Theodor Stolojan, gata sa iasa din PNL, cautand insa un argument, sau liberali sincer preocupati de soarta partidului? E Apelul o batalie din razboiul T. Basescu - Calin Popescu Tariceanu sau punctul de plecare pentru o reintoarcere a Platformistilor in PNL, cei 35 fiind in negustorie si cu unii, si cu altii. Omul simplu vede insa un scandal tipic dambovitean, prin nimic diferit de cel care defineste relatia, deja celebra, dintre Silviu Prigoana si Adriana Bahmutan. Un grup de oameni seriosi din PNL a pornit o campanie rasunatoare impotriva actualei conduceri a PNL. Oameni seriosi nu numai prin functiile detinute, dar si prin conditie: au copii, nepoti, familii consolidate, s-au pricopsit cat de cat. Campania impotriva actualei conduceri nu se desfasoara in interiorul PNL si, in consecinta, n-are discretia ceruta de statutul unui partid.

Ea se desfasoara exclusiv la televizor. Nici unul dintre cuvintele tari care le-au venit pe limba celor din Grupul disident n-a fost reprimat la gandul ca ar putea produce scandal. La conferinte de presa, in talk-show-uri, in declaratii publice, Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Mona Musca, Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Radu F. Alexandru au denuntat acapararea PNL de un grup restrans, sacrificarea idealului maret al liberalismului pe altarul intereselor dubioase, prabusirea PNL in sondaje. La randu-le, cei din conducerea actuala nu au stat cu mainile in san. I-au facut in fel si chip pe cei din Grupul disident: de la oameni care vor sa distruga PNL pana la oameni cu interese suspecte. Acuzatii care n-au fost aduse in organismele partidului, ci tot in vazul lumii.

Romanii au aflat astfel de un divort: grupul disident a lansat o Platforma; conducerea PNL i-a exclus pe membrii Grupului din partid. Membrii Grupului au pornit prin tara intr-o cruciada pentru strangerea a cat mai multi liberali in oastea cu care Theodor Stolojan urma sa vina la Bucuresti si, dupa un asediu pe cinste, sa-i scoata pe uzurpatorii Calin Popescu Tariceanu, Bogdan Olteanu, Puiu Hasoti din cetatea ocupata in chip ilegal.

Doua grupuri de politicieni care s-au certat cam in acelasi stil in care s-au certat Adriana Bahmutan si Silviu Prigoana. In vazul lumii. Acum, dupa atata scandal, dupa ce parea ca grupurile isi vor reteza unul altuia beregata, se vorbeste de dialog, de reintoarcerea lui Theodor Stolojan in PNL, ba chiar si de pricopsirea cu o functie.

Dupa divortul in vazul lumii, e pe cale sa se produca recasatorirea in ochii lumi. Deloc altfel decat cele cinci sau sase recasatoriri ale lui Silviu Prigoana cu Adriana Bahmutan. Ca analist politic n-am nimic impotriva aducerii in vazul lumii de catre celebrul cuplu a scandalurilor domestice. Am unele obiectii ca om de bun-simt. Ca analist politic nu pot fi de acord cu mediatizarea excesiva a divorturilor si recasatoriilor din PNL. Actuala conducere a PNL si Platformistii sunt insa oameni care conduc sau vor sa conduca tara. Divorturile si impacarea lor in vazul lumii lovesc profund in prestigiul clasei politice romanesti. Coborand-o din nou la nivelul mahalalei caragialiene.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.