In timp ce marile puteri fac eforturi ca sa ajunga la un compromis privind sanctiunile contra Iranului, oficialii israelieni pun tot mai insistent pe tapet eventualitatea unei interventii militare impotriva regimului de la Teheran. Asta in conditiile

In timp ce marile puteri fac eforturi ca sa ajunga la un compromis privind sanctiunile contra Iranului, oficialii israelieni pun tot mai insistent pe tapet eventualitatea unei interventii militare impotriva regimului de la Teheran. Asta in conditiile in care Iranul nu va renunta la programul sau nuclear ce are ca scop, potrivit temerilor Occidentului, obtinerea bombei atomice.

Pentru Israel, optiunea militara ar fi ""ultima solutie"" pentru a impiedicaIranul sa se doteze cu arma nucleara, a afirmat ieri vice-ministrul israelian al Apararii, Ephraim Sneh, citat de AFP. ""Consecintele unei asemenea interventii vor fi grave"", a continuat el. Declaratiile lui Sneh tin isonul celor facute de premierul Ehud Olmert inainte de plecarea la Washington, unde se intalneste cu presedintele SUA, George W. Bush. ""Presedintele Iranului, Mahmud Ahmadineja, este un personaj gata sa comita crime impotriva umanitatii si trebuie oprit"", a spus Olmert chiar pe picior de plecare.

De altfel, premierul israelian a anuntat ca unul dintre scopurile deplasarii in SUA este sa insiste pe langa Bush pentru ca marile puteri sa ia masuri impotriva Iranului, ""care face progrese in programul sau nuclear"".

NU SE LASA. Declaratiile israeliene nu au ramas fara ecou. ""Nu au nici mijloacele, nici anvergura necesare pentru a ameninta Iranul. Situatia lor interna este mult prea fragila"", a comentat purtatorul de cuvant al ministerului Afacerilor Externe de la Teheran, Mohammad Ali Hosseini. ""Daca intr-adevar ar face o asemenea prostie, Republica islamica (Iran - n.r.) va da o replica devastatoare si o va face in mai putin de o secunda"", a continuat oficialul iranian.

Recentul schimb de replici dintre cele doua tari are loc pe fondul reuniunii de azi a membrilor Consiliului de Securitate a ONU, a carei tema este tocmai Iranul si eventualele sanctiuni care i se vor aplica pentru desfasurarea programului nuclear.

Poiectul de rezolutie aflat pe masa negocierilor prevede masuri economice si comerciale contra Teheranului dar si interdictii de calatorie sau inghetarea averilor, in cazul anumitor oficiali ai regimului.

Iranul a avertizat deja, prin vocea negociatorului sau cu ONU, Ali Larijani, ca votarea unei rezolutii va insemna, din punctul sau de vedere, si incetarea oricaror negocieri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.