Dupa mai mult de jumatate de secol, viitoarea capitala europeana si-a primit inapoi tablourile.

Ieri, Muzeul Brukenthal din Sibiu si-a recapatat cele 19 picturi celebre care au rezidat vreme de 57 de ani la Galeria de Arta Europeana a Muzeului National de Arta (MNAR).

Ministerial si blindat

Raluca Teodorescu, purtatorul de cuvint al Muzeului Brukenthal, a declarat ca tablourile au ajuns in Sibiu ieri dupa-amiaza. O firma specializata in transportul obiectelor de patrimoniu a fost angajata pentru a le asigura protectia, ele ajungind la destinatie in sase masini blindate. Odata ajunse la Sibiu, parte din lazi au fost deschise, iar picturile „Omul cu tichie albastra" de Jan van Eyck, „Rastignirea" de Antonello da Messina si „Portret de barbat citind" de Hans Memling au fost aratate membrilor presei de catre ministrul Adrian Iorgulescu, primarul Klaus Johannis si de catre directorul Brukenthalului, Sabin Luca. Evenimentul a fost urmat de o conferinta de presa.

Ziua pictoriala

Desi tablourile au revenit juridic Muzeului Brukenthal din 2004, printr-un ordin al ministrului Culturii, abia in acest an s-au semnat toate actele pentru ca ele, luate din Sibiu in 1948, sa fie returnate in colectia lor originara, compusa in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea la Viena, de catre Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei si consilier al imparatesei Maria Tereza. Din 1949 pina in prezent, picturile s-au aflat la MNAR, dar nu fara absente. Patru dintre ele au fost furate din muzeul din Capitala in 1968, revenind in incinta acestuia abia douazeci de ani mai tirziu. Totusi, picturile, printre care se numara si „Uciderea pruncilor" de Pieter Bruegel cel Batrin si „Sfintul Ieronim in desert" de Lorenzo Lotto, nu ocupa spatiul care le era dedicat initial in Muzeul Brukenthal. Cinci incaperi au fost amenajate special pentru ele la al doilea etaj al palatului. Ministerul Culturii a impus conditii drastice de securitate - vitrine si conditii de lumina speciale, plus aparatura - pentru indeplinirea carora a fost angajata o companie de profil. Pe 1 decembrie va avea loc vernisajul expozitiei cu cele 19 picturi recuperate.