Premierul Tariceanu a fost facut ieri harcea-parcea de liderii filialelor PNL din Moldova loiali lui Stolojan. Urmarea: seful liberalilor a plecat capul si a admis ca nu exclude revenirea in partid a fostului consilier prezidential. Presedintele P
Premierul Tariceanu a fost facut ieri harcea-parcea de liderii filialelor PNL din Moldova loiali lui Stolojan. Urmarea: seful liberalilor a plecat capul si a admis ca nu exclude revenirea in partid a fostului consilier prezidential. Presedintele PNL s-a imbatat cu apa rece crezand ca doar simpla sa prezenta pe meleaguri sucevene, le va pune pumnul in gura sustinatorilor fostilor capi ai partidului. Intrunirea de la Suceava a fost extrem de tensionata, Tariceanu fiind silit sa stea la coltul vinovatilor, hartuit de criticile dure ale moldovenilor. Desi si-a manifestat nervozitatea in repetate randuri, premierul nu a reusit sa isi impuna deloc punctul de vedere. Rod al schimbului de ostilitati, chiar daca au vorbit limbi diferite, participantii la intalnire au adoptat o rezolutie ce da unda verde dialogului Tariceanu-Stolojan. In spatele usilor inchise insa, cele doua tabere isi pregatesc armele. Oamenii premierului prefera razboiul fulger: convocarea unui Congres extraordinar in care Tariceanu sa fie uns din nou, cu surle si trambite, presedintele liberalilor de pretutindeni. Stolojan nu poate intra in cursa pentru sefia PNL fiind exclus din partid. Cu toate acestea, "platformistii" cocheteaza si ei cu ideea convocarii Congresului, mizand pe o sustinere in continua crestere. Dovada ca razboiul prin Congres este in carti, doi vicepresedinti ai partidului, Flutur si Rusanu, au militat pentru aceasta solutie. (Razvan GHEORGHE)
Esecul din Moldova
Liderii liberali din Moldova au reusit ieri sa-l enerveze la culme pe premierul Tariceanu explicandu-i verde-n fata, in cadrul sedintei de la Suceava, de ce-l vor pe exclusul Stolojan inapoi in PNL. Desi premierul a incercat sa salveze aparentele sustinand ca la intalnire nu se va dezbate cazul grupului Stolojan-Stoica, aceasta problema a monopolizat intreaga discutie. Dezbaterile au fost tensionate, presedintele PNL nereusind sa isi impuna deloc punctul de vedere in fata liberalilor moldoveni. De altfel, vizita lui Tariceanu in Moldova a fost una strategica. Premierul a vrut sa ia pulsul liderilor care reprezinta nucleul dur al sustinatorilor fostului presedinte. Pentru a mima bunele intentii, pozand intr-un lider ce doreste impacarea, Tariceanu s-a prezentat la Suceava de manuta cu ministrul Flutur, initiatorul demersurilor care tintesc reactivarea lui Stolojan in cadrul PNL. Surse apropiate premierului ne-au explicat ca Tariceanu a mizat pe succesul unei politici a prezentei si a crezut ca, fata in fata cu liderii de la centru, rebelii din Moldova o vor lasa moale cu initiativele pro-Stolojan. Dovada ca planul de acasa nu e similar celui din targ, asteptarile lui Tariceanu au fost desarte.
Argumentele moldovenilor
Liderii din Moldova au venit cu lectiile facute si i-au explicat pe rand presedintelui PNL de ce liberalii ar duce-o mai bine cu Stolojan, decat fara. Presedintele liberalilor din Botosani, senatorul Mihai Tabuleac, si-a explicat preferinta pentru fostul consiler al Cotrocenilor spunand ca Stolojan avea un proiect de dezvoltare a regiunilor din Moldova. El i-a reprosat premierului ca nu s-a consultat cu filialele inaintea excluderii ex-presedintelui si a militat pentru Platforma sustinuta de fostii liberali. Tariceanu s-a enervat vizibil in fata argumentelor liderului din Neamt, Gheorghe Stefan, care i-a cerut reprimirea tuturor exclusilor si a insinuat ca fara PD, PNL va suferi o cadere libera in sondaje. Primul-ministru a trebuit sa suporte timp de mai multe ore argumentele pe care moldovenii le aduceau pro-Platforma, si nu numai in favoarea revenirii lui Theodor Stolojan in partid. De asemenea, "Pinalti" nu a pregetat sa insinueze ca Tariceanu a condus deficitar partidul, acuzand lipsa total de interes pentru ascultarea vocilor din teritoriu. Surse confidentiale au afirmat ca rebelii au scos la rampa si eventualitatea organizarii unui Congres extraordinar al PNL. Strategic din fire, ministrul Gheorghe Flutur a jucat cu delicatete la doua capete, evidentiind necesitatea discutiilor libere intre cele doua tabere aflate in plin razboi, evitand insa sa vorbeasca foarte mult despre revenirea lui Stolojan in randurile PNL.
Premierul "a uitat ca nu vorbeste la Bucuresti"
In replica, Tariceanu a incercat sa le puna pumnu-n gura moldovenilor vorbind despre marile realizari si impliniri ale PNL, atinse sub mandatul sau. Premierul le-a dezvaluit si cine sunt "vinovati" pentru instabilitatea politica: nimeni altii decat democratii lui Emil Boc. "Vedeti, democratii sunt cam rai", s-a plans primul ministru, potrivit surselor citate. El a insinuat apoi ca Stolojan nu ar face altceva decat sa ancoreze PNL la cheremul PD si al presedintelui Basescu. Vazand ca nu da randament cu nici un argument, primul ministru s-a rastit: "Am venit aici sa discutam problemele importante ale PNL si nu cazul unui singur fost membru. Va pare foarte importanta povestea asta?", i-a intrebat iritat Tariceanu pe rebeli, conform surselor. "Tariceanu a fost previzibil, este cel pe care il stim cu totii. A povestit ca ar avea realizari, a dat vina pe democrati. A uitat ca nu vorbeste la Bucuresti. Eu sunt foarte nemultumit de modul in care a inteles sa gestioneze situatia Tariceanu. Nu ne-a convins deloc", ne-a declarat un lider din Moldova, sustinator al "platformistilor".
Varianta Congresului extraordinar
Momentan, potrivit surselor liberale din ambele tabere, solutia convocarii unui Congres Extraordinar este studiata atent atat de oamenii lui Tariceanu, cat si de cei ai lui Theodor Stolojan. Primii, care au puterea de drept de a-l convoca, iau in calcul mazilirea lui Stolojan printr-un Congres la care fostul consilier al Cotrocenilor nu poate participa, gratie excluderii din PNL. Potrivit Statutului, pentru a candida la functia suprema in partid, Stolojan ar trebui sa fie in primul rand reprimit in formatiune, apoi sa se scurga un an de zile pana la depunerea candidaturii. Deoarece se bucura de un sprijin puternic in teritoriu, Tariceanu poate declansa un razboi fulger impotriva "platformistilor", dictand luari dure de pozitii din partea filialelor care ii sunt fidele. Sursele ne-au explicat ca un astfel de scenariu ii ajuta din plin pe liberalii aflati la putere. "Nici Theodor Stolojan si nici Valeriu Stoica nu pot candida in cazul unui Congres apropiat. Ce rivali mai are atunci Tariceanu, cine il mai poate invinge?", au transat datele problemei sursele citate. Cu alte cuvinte, Tariceanu si-ar putea asigura un vot de incredere si l-ar putea stigmatiza pe Stolojan cu un vot de blam, in absenta acestuia.
De partea cealalta a baricadei, "platformistii" mizeaza pe faptul ca, prin convocarea unui Congres, Tariceanu recunoaste indirect ca PNL trece printr-o situatie dificila. Pe de alta parte, mai spun surse apropiate exclusilor, opinia publica ar intelege organizarea Congresului ca un efect al unor presiuni ale gruparii Stolojan-Stoica, dand rebelilor o aura de autoritate. In acest scenariu, faptul ca niste fosti liberali au puterea de a pune la cale o reuniune a forului suprem al PNL, poate scoate la suprafata alti sustinatori ai Platformei. Dovada ca batalia finala se cloceste in jurul unui Congres, doi dintre cei patru vicepresedinti ai liberalilor, Gheorghe Flutur si Dan Radu Rusanu, s-au exprimat in favoarea acestei oportunitati.
"Sa vina fiecare cu platforma lui si sa votam"
Deputatul PNL Dan Radu Rusanu a recunoscut, ieri, la Deva, ca a propus colegilor din PNL sa organizeze un Congres Extraordinar pentru alegerea tuturor structurilor de conducere ale partidului. El a marturisit, relateaza Newsin, ca a propus organizarea Congresului in ianuarie sau februarie anul viitor, pentru a alege structurile de conducere, de la varful partidului pana la presedintii de organizatii judetene. "Le-am propus colegilor din PNL sa organizam acest Congres extraordinar. Sa vina cine vrea, care vrea sa candideze pentru presedintia PNL, fiecare cu platforma lui, si sa votam. Dar sa facem acest lucru si la nivelul organizatiilor judetene si al birourilor judetene ale PNL. Aproape toti cei care au semnat Apelul la unitatea PNL sunt dintre cei pe care lumea nu-i cunoaste, de unii nu s-a auzit, sunt frustrati, care stiu ca la urmatoarele alegeri nu se mai regasesc pe liste. Ei cunosc acest lucru si de aceea vor sa plece din partid", a explicat deputatul liberal. Dan Radu Rusanu a insistat ca se incearca ruperea PNL, prin aceste apeluri si atacuri ale celor care il sustin pe Theodor Stolojan. "Nu i-am auzit niciodata pe cei care au fost dati afara din partid, sa critice vreun ministru PD, ci numai pe cei din PNL. Nu este corect din partea lor sa nu vina sa discutam problemele in interiorul partidului, nu in afara lui. Asa si cu cei care au semnat acest Apel la unitatea PNL. Nu au spus ca vor sa semneze un asemenea apel, nu au spus nimic. In schimb, au iesit in afara partidului cu apelul. In ce partid se intampla asa ceva? Atunci sa nu mai vorbeasca ca nu este democratie in PNL", a mai spus Dan Radu Rusanu. Nici deputatul liberal George Scutaru nu a exclus varianta Congresului. "Daca liderii liberali din teritoriu vor solicita Congresul, ca cea mai buna solutie a momentului, putem face si Congres? Daca se vrea, de ce nu? Trebuie sa analizam daca este oportun momentul", ne-a declarat Scutaru. (Razvan GHEORGHE)
Conditiile presedintelui PNL
Stolojan isi poate regasi locul in partid daca respecta regulile acestuia, in ceea ce priveste ideile, principiile, hotararile luate la nivelul conducerii formatiunii, a sustinut ieri, la Suceava, Calin Popescu Tariceanu. "Exista disponibilitate pentru ca, in privinta domnului Stolojan, la care se refera apelul (n.r. - apelul la unitatea partidului), daca respecta ideile, principiile, valorile, Statutul, identitatea liberala, sa fie din nou in PNL", a afirmat Tariceanu, citat de Mediafax. El a precizat ca aceste reguli sunt valabile pentru toti membrii, inclusiv pentru presedintele partidului, subliniind ca, daca Stolojan respecta aceste principii, isi poate regasi locul in partid. "Nu vrem sa punem interesul unei persoane mai presus de interesul partidului", a mai spus presedintele PNL, precizand ca regulile sunt "foarte clare", respectiv "majoritatea decide si toti respecta". In privinta platformei lansate de Stolojan, Tariceanu a spus ca "toata lumea s-a distantat, net si fara echivoc". El a sustinut ca toate organizatiile sustin, mai presus de orice, interesul PNL, care se realizeaza prin unitatea partidului. "Pe toti ii intereseaza un PNL puternic, iar un PNL puternic nu se poate realiza decat daca exista o singura voce, daca toti respecta valorile liberale, Statutul, hotararile luate in forurile de conducere", a subliniat liderul PNL. El a mai spus ca in orice partid sunt multi care vor sa-l conduca, dar ca deciziile in privinta conducerii formatiunii sunt luate de Congres. Intrebat daca reprimirea lui Stolojan in PNL este statutara, avand in vedere ca Statutul partidului prevede ca persoanele excluse din partid pot fi reprimite dupa un an, Tariceanu a declarat ca aceasta este o "bariera artificiala". Liderul PNL a sustinut ca nu se va opune convocarii unui Congres extraordinar al partidului, daca sunt voci care propun acest lucru si daca initiativa intruneste adeziunea necesara in Delegatia Permanenta. (A.H.)
Theodor Stolojan vrea sa candideze
Fostul presedinte PNL Theodor Stolojan a anuntat, ieri, la Realitatea TV, ca intentioneaza sa candideze la sefia partidului in cazul organizarii unui congres extraordinar. Stolojan a mentionat ca va candida la presedintia PNL daca se va organiza un congres extraordinar si atunci cand va fi pregatit. Mai mult, el a estimat ca acest lucru s-ar putea produce in primele luni ale lui 2007. El a mai spus ca va candida la sefia PNL doar in conditiile in care Calin Popescu Tariceanu si grupul din jurul acestuia vor trebui sa se retraga de la sefia PNL in cazul in care tot mai multi liberali vor adera la platforma de reforma. "Calin Popescu Tariceanu si grupul din jurul acestuia, care paraziteaza PNL, vor trebui sa se retraga de la conducerea partidului daca tot mai multi liberali vor adera la platforma de reforma. In aceasta situatie voi candida pentru sefia partidului", a spus Stolojan. (R.G.)
Lista noilor sustinatori
Liberalii care si-au exprimat adeziunea la Apel sunt: senatorul Mircea Cinteza, deputatul Valeriu Gheorghe, primarul orasului Comanesti Viorel Miron, primarul din Falticeni Vasile Tofan, Marius Ursaciuc - primarul din Gura Humorului, alesul orasului Campulung Moldovenesc Gabriel Serban, liderul organizatiei PNL Onesti Valerian Vreme, presedintele organizatiei Targu Ocna Cristian Antohe si Dumitru Amarghioalei, presedintele organizatiei PNL Buhusi. Doi dintre semnatarii apelului, presedintele PNL Calarasi, Raducu Filipescu, si deputatul PNL de Bacau Ionel Palar, au sustinut, ieri, ca ar fi fost manipulati si ca nu au stiut ce contine apelul prin care 35 de parlamentari, primari si lideri de filiale cereau readucerea lui Stolojan in partid.
Gheorghe Stefan, presedintele PNL Neamt
Toti exclusii trebuie reprimiti
Presedintele filialei Neamt a PNL Gheorghe Stefan a solicitat reprimirea in partid a "gruparii Stolojan". Doar astfel, a sustinut el, atat PNL cat si Alianta cu PD vor putea functiona mai bine. "Alianta cu Partidul Democrat si implicit relatiile cu presedintele Traian Basescu vor functiona mai bine in conditiile reprimirii gruparii Stolojan in partid", a spus Gheorghe Stefan, care participa la reuniunea filialelor PNL din Moldova, informeaza Rompres. In opinia sa, prin revenirea lui Stolojan in PNL s-ar reface echipa care a castigat alegerile din 2004 si s-ar crea astfel premisele pentru un nou succes in viitorul scrutin. "Cred ca toti cei care au fost exclusi ar trebui reprimiti in partid. Sa vorbim aceeasi limba, sa fim unitari si vom fi o forta", a subliniat Gheorghe Stefan. (A.H.)
Gabriel Sandu, deputat PNL
Semnatarii se retrag, problemele raman
Deputatul Gabriel Sandu, unul dintre initiatorii Apelului pentru readucerea lui Stolojan in partid, a declarat ieri ca se doreste aruncarea in derizoriu a acestui demers, lansandu-se zvonuri potrivit carora unii dintre semnatari au fost convinsi sa sustina apelul prin telefoane. El a afirmat ca semnatarii documentului se pot razgandi, insa problemele interne in PNL raman si trebuie clarificate. "Este nesemnificativ ca unii isi retrag semnatura. E treaba lor, se pot razgandi de la o zi la alta daca vor. Fie ca ramanem doi, trei, sau 70, fie ca maine vom fi 500, noi vom sustine in continuare clarificarea situatiei interne a PNL si vrem o Alianta puternica cu PD", a declarat Sandu, potrivit NewsIn. Referindu-se la acuzatiile unora dintre semnatari, cum ca au fost manipulati si nu au cunoscut integral continutul documentului, viceliderul grupului PNL de la Camera Deputatilor a precizat ca se doreste aruncarea in derizoriu a demersului, vorbindu-se despre sms-uri sau telefoane prin care semnatarii au fost convinsi sa sustina apelul.
Cristian Boureanu, deputat independent
Nu exista o cale de compromis
Deputatul Cristian Boureanu a declarat ieri ca liderul PNL Calin Popescu Tariceanu este "izolat in globul lui de sticla si isi permite in continuare sa dea ordine si celor din partid, si celor pe care i-a exclus si mai ales si celor care ne-au sprijinit si ne-au dat voturile". "Din punctul meu de vedere nu exista o cale de compromis, in momentul de fata, intre cei care au facut acest proiect liberal, intre grupul de initiativa si conducerea PNL. A venit momentul ca cineva sa raspunda pentru esecul PNL si acela este Calin Popescu Tariceanu", a afirmat Cristian Boureanu, citat de Rompres. Boureanu a adaugat ca cineva trebuie sa raspunda "pentru conducerea dictatoriala si aici este apanajul unui grup format din Bogdan Olteanu si Calin Popescu-Tariceanu, Ludovic Orban si cei din jurul lor". (A.H.)
Rezolutie pentru dialog
Participantii la intalnirea de la Suceava a conducerii centrale a PNL cu liderii filialelor celor noua judete din Moldova isi manifesta disponibilitatea de a initia, in scopul consolidarii unitatii liberale, un dialog cu Theodor Stolojan, se arata in rezolutia adoptata la finalul reuniunii. "Asumarea unitatii liberale presupune asumarea ideologiei si a identitatii liberale, a principiilor consacrate de indelungata noastra traditie, a Statutului PNL, precum si respectarea democratica a vointei majoritatii si a hotararilor adoptate de forurile statutare", se arata in document, care precizeaza ca acestea sunt conditii obligatorii atat pentru membrii de partid, cat si pentru cei care doresc sa devina noi membri sau ar putea sa se "realature" liberalilor. Conform rezolutiei, citata de Mediafax, PNL este condus de o echipa legitimata prin alegeri, in cadrul unui Congres, si are o democratie interna de partid, "care respinge tipul de organizare autoritara din jurul unui lider providential". "Consideram ca dezbinarile, lupta politica sterila constituie o imensa risipa de energie, care ne poate afecta capacitatea de a ne indeplini obligatiile asumate fata de cetatenii Romaniei", se mai afirma in document. (R.G.)
Raluca Turcan, deputat independent
Premierul dispretuieste PNL
Deputatul independent Raluca Turcan a declarat ca premierul se mentine in aceeasi linie de dispret fata de PNL. "Dupa ce a interpretat statutul intr-un mod abuziv, dand afara oameni cu credibilitate foarte mare cum sunt Theodor Stolojan, Valeriu Stoica sau Mona Musca, sau oameni care au muncit pentru PNL, ca si mine si Cristi (deputatul Cristian Boureanu - nr), acum continua sa dispretuiasca vointa unor membri ai PNL. Nu poti sa anulezi in continuu un apel pe care oameni din PNL, cu functii si responsabilitati, l-au facut", a afirmat Raluca Turcan, citata de Rompres. In opinia sa, liderul PNL pastreaza aceeasi nota de negare a realitatii, "de a-si urmari propriul interes in detrimentul interesului partidului si a oamenilor care cred si au crezut in PNL". (A.H.)
Gusa: Stolojan va fi liderul PD
Liderul PIN, Cozmin Gusa, a sustinut ieri ca Theodor Stolojan nu se va intoarce in PNL, ci va ajunge presedintele unui partid prezidential sau chiar al PD. "Lavinia Sandru a spus, in urma cu sase luni, ca Theodor Stolojan ca va fi noul presedinte al partidului prezidential sau chiar al PD-ului daca se va modifica PD-ul. Si a pus la pariu cu jurnalistii din Bucuresti indemnizatia din ultimele sase luni. Si eu sustin parerea ei", a spus Cozmin Gusa. (D.I.)
Ghise, inapoi in PNL
Deputatul Ioan Ghise a sustinut ieri ca a fost instiintat de Curtea de Onoare si Arbitraj a PNL ca i-a fost admisa contestatia formulata la decizia Delegatiei Permanente de a-l exclude din PNL pe motiv ca a colaborat cu Securitatea. Ghise a precizat, pentru NewsIn, ca, pe 30 octombrie, un complet de judecata al Curtii de Onoare si Arbitraj a PNL a judecat cazul sau, doi dintre membri votand in favoarea sa, in vreme ce al treilea a votat pentru mentinerea deciziei Delegatiei Permanente. "Am fost sunat de secretara Curtii, care mi-a comunicat decizia si mi-a promis ca luni voi primi hartia oficiala", a explicat deputatul. Din completul de judecata au facut parte un membru al PNL Sector 6 si altul al organizatiei Dambovita, in vreme ce presedintele a fost de la organizatia PNL Iasi. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.