Politica nu este o disciplina exacta precum fizica sau chimia... Dar in masura in care ratiunea este o cheie in stare sa deschida orice usi, ea este aplicabila si actualei crize din PNL. Grupul Stoica-Stolojan vrea sa rastoarne actuala conducere, sub
Politica nu este o disciplina exacta precum fizica sau chimia... Dar in masura in care ratiunea este o cheie in stare sa deschida orice usi, ea este aplicabila si actualei crize din PNL. Grupul Stoica-Stolojan vrea sa rastoarne actuala conducere, sub cuvant ca si-a pierdut credibilitatea. Asa sa fie? Fapt este ca actuala conducere se comporta onorabil. Exista, insa, un "cal troian" al neocomunistilor care vor, de buna seama, sa distruga singurul partid istoric, vestigiu al vechii Romanii, intarziind astfel democratizarea si moralizarea societatii.
Momentul este bine ales; Romania a fost acceptata in Uniunea Europeana cu premierul Tariceanu, mai bine vazut la Bruxelles decat fostul consilier financiar al lui Ceausescu, Theodor Stolojan. Odata acceptata, neocomunistii au trecut la atac. De mirare este, insa, ca domnul Stolojan, care a dovedit adesea ca nu stie ce vrea, se complace in a fi manevrat de politicieni cu doua fete precum domnii Stoica sau Flutur. Ei reprezinta cel mult o treime din liderii de rang secundar - aceasta treime e departe de o majoritate. Treimea care agita, incalcand statutele, are toate sansele sa contribuie la efectul opus: ascensiunea echipei de tineri liberali, care sustine pe premierul actual. Concluzia: domnul Tariceanu are, deocamdata, parghiile in mana si ar fi naiv sa nu le foloseasca.
"E mana lui Basescu" poate fi citit, de la un capat la altul, pe Internet. Electoratul nu a uitat felul cinic in care actualul presedinte al statului a scos din circulatie cu sase ani in urma PNTCD.
In cursul diminetii am fost intrebat daca actuala anarhie din Partidul National Liberal isi are vreun precedent antebelic. Nici gand! Ionel Bratianu, I.G. Duca si chiar Gheorghe Tatarescu au avut partidul in mana. A venit, insa, neocomunismul cu admiterea in partid, necontrolata, a suspectilor de colaborationism. Atunci s-a naruit o elementara coeziune definitorie pentru orice partid. Liberalii si-au deschis prea larg portile dupa 1990. Democratia ii obliga. Democratia nu permite iscodirea originilor si intentiilor ascunse. Ea pune baza pe iscusinta unui electorat maturizat. Din pacate, nu maturitatea politica este principala calitate a alegatorului autohton. Criza din PNL va arata in ce masura acest electorat maturizat exista la liberali. Recurgandu-se la nevoie, de ce nu, la un congres extraordinar al partidului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.