Tabara democrata, castigatoare a alegerilor legislative partiale din Statele Unite, va conduce ambele Camere si principalele comisii parlamentare. Incepand din luna ianuarie, numeroase personalitati din formatiunea adversarilor lui Bush vor juca rolu
Tabara democrata, castigatoare a alegerilor legislative partiale din Statele Unite, va conduce ambele Camere si principalele comisii parlamentare. Incepand din luna ianuarie, numeroase personalitati din formatiunea adversarilor lui Bush vor juca roluri de importanta majora in cele doua Camere ale Congresului. Legat de Camera Reprezentantilor, personajul cel mai mediatizat in ultimele zile este Nancy Pelosi, congresmen de California, in varsta de 66 de ani, care va fi aleasa presedinte al acestei Camere, functie atribuita in premiera unei femei, in istoria SUA. Presedintiile comisiilor vor fi repartizate ulterior, insa alesii care s-au aflat, pana in prezent, pe un loc secund, au toate sansele sa le obtina: Democratul Harry Reid, viitorul lider al Senatului american, este un sexagenar membru al sectei mormonilor, un politician care se opune avorturilor si care, spre surprinderea tuturor, a reusit sa obtina victoria Partidului Democrat in alegerile parlamentare din 7 noiembrie. Nascut la 2 decembrie 1939, intr-o casa fara apa curenta si sistem de canalizare din Desertul Mojave, in satul Searchlight (statul Nevada), Harry Reid era liderul opozitiei democrate din Senat din noiembrie 2004. La preluarea functiei, el avertiza majoritatea republicana si Administratia George W. Bush: "Imi place mai mult sa dansez decat sa lupt, dar, daca e nevoie, stiu sa lupt". Relatiile sale cu presedintele George W. Bush sunt distante. De-a lungul vremii, Reid l-a gratulat pe Bush cu epitete ca "mincinos"(pentru ca nu si-a tinut promisiunea inlocuirii stocurilor de deseuri nucleare) sau chiar "ratat". De altfel, senatorul mormon declara, anul trecut, pentru saptamanalul The New Yorker, ca nu s-a simtit niciodata "respectat" de catre presedinte. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.