Inflatia din octombrie a fost de 0,21%. In pofida scumpirii de astazi a gazelor, e posibil ca inflatia anuala sa se situeze sub obiectivul tintit de 5%.

In luna octombrie 2006, preturile de consum au crescut fata de luna precedenta cu 0,21%. La aceasta crestere au contribuit marfurile alimentare cu 0,02 puncte procentuale, marfurile nealimentare cu 0,03 puncte procentuale si serviciile cu 0,16 puncte procentuale.

Scumpirea tarifului pentru gazele naturale va fi luata in calculul inflatiei doar in ultima luna a anului si isi va propaga efectul in celelalte preturi de consum abia incepind cu ianuarie 2007. In aceasta situatie, este probabil ca inflatia din 2005 sa fie in jur de 5% sau putin sub aceasta tinta, in conditiile in care dezinflatia a fost ajutata de pretul produselor agroalimentare. ĄDupa mersul inflatiei de pina acum (inclusiv cifra din octombrie), este posibil sa terminam cu o rata anuala (decembrie pe decembrie) in jur de 4%. Scumpirile anuntate la produse de baza din cosul consumatorului ar putea trage inflatia peste 4,5%, dar ma abtin sa avansez o cifra", spune Daniel Daianu, profesor de economie.