Tzatziki, carne de miel, uzo si prajituri grecesti - acesta ar putea fi meniul de weekend pentru cei care viziteaza hotelul Crowne Plaza din Bucuresti.

Acesta gazduieste, de la inceputul saptaminii, Festivalul Bucatariei Grecesti – un regal de „haute cuisine" in stil mediteranean, de care sint responsabili trei bucatari veniti special din Atena. Cei trei au fost „importati" de la Clubul Nautic din Pireu, unul dintre cele mai sofisticate si exclusiviste, frecventat de armatorii greci cu bani multi si pretentii culinare pe masura. Fideli meseriei lor, cei trei au sfidat chiar si exigentele vamale, aducindu-si cu mari eforturi propriile cutite, pentru ca nimic din savoarea obisnuita a preparatelor sa nu fie alterat. De asemenea, unele ingrediente au fost aduse special din Grecia.

Vin si bouzouki

Meniul, prezentat sub forma de bufet suedez, variaza in fiecare zi. Pe linga felurile traditionale, nelipsite, exista si citeva speciale, gatite doar o data. Meniul costa 100 RON de persoana, in care este inclus si vinul, tot specific. Bucatele sint insotite de muzica greceasca, interpretata de o formatie alcatuita din greci care locuiesc temporar in Romania.

Unul dintre acestia, de pilda, este un student la medicina, venit cu bursa, care cinta la bouzouki pentru a-si mai aminti de casa. Programul incepe la ora 19.00 si dureaza pina tirziu in noapte.

La deschiderea festivalului, pe muzica celor trei instrumentisti a dansat si o formatie a comunitatii elene din Romania. (O.P.)