Presedintele ICR s-a declarat socat de „pre-logica" celor care comenteaza articolele sale din „Evenimentul zilei".

H.R. PATAPIEVICI a afirmat joi seara, la Clubul Prometheus, ca e contrariat de parerile cititorilor care scriu pe site-ul „Evenimentului" despre articolele pe care le publica saptaminal in acest ziar. In opinia sa, unele dintre aceste comentarii sint „pre-logice" sau, mai degraba, „post-logice". N-au nici o legatura cu textul publicat, a spus Horia-Roman Patapievici, ci sint manifestari umorale, atacuri la persoana, formulate intr-un limbaj adesea descalificant. Patapievici a adaugat ca acest tip de atacuri apar pe toate forumurile ziarelor, nu numai pe site-ul „Evenimentului zilei", eseistul facind aceste observatii cu prilejul aniversarii a doi ani de la aparitia revistei „Idei in dialog", in incheierea unei discutii cu invitatii si colaboratorii despre dialogul cultural in Romania.

„Jurnalul" isi apara condeiele

Alte publicatii au stiut sa-si protejeze temeinic comentatorii si analistii de gura forumistilor. Pentru a nu avea nici un fel de reactii adverse la ce iese din condeiele lui Marius Tuca, Mircea Cartarescu sau Ion Mihai Pacepa, editia on-line a „Jurnalului National" a suprimat complet rubrica de comentarii. Alti semnatari ai opiniilor din paginile ziarului pot insa primi, in schimb, feed-back-ul de rigoare. „Cei care dau bani pe editia scrisa ar trebui sa dea in judecata «Jurnalul National». Este inacceptabil ca la o rubrica de editoriale sa apara niste mizgalituri pe post de editorial", spune un forumist cu referire la comentariul „De ce nu am vorbit la Consiliul National" al lui Adrian Nastase.

Guri slobode

Restul ziarelor nu se dedau insa la triatul comentariilor, iar replicile acide la ce se scrie curg in voie in baza articolelor. Rodica Ciobanu de la „Gandul" este luata in colimator de forumistul „Comment" pentru articolul „Dracul gri" din 9 noiembrie, acesta fiind taxat drept „exemplu clar de manipulare". La fel, comentariul „Robocop loveste cu Flutur" al lui Ion M. Ionita din 10 noiembrie este si el pus la zid de „Thor": „Pacat de tine, erai unul din putinii ziaristi talentati ai «Adevarului»! Ce poate face o simbrie nenorocita, platita de un mafiot «PNL», dintr-un om de talent". In fine, Laurentiu Ciocazanu de la „Evenimentul zilei" este apostrofat pentru comentariul „Multumesc, «Mari Romani»!" din 23 octombrie, considerat „platit de TVR".