Dupa intrarea in UE, romanii vor circula in statele membre tot cu pasapoartele vechi.

Toti cetatenii UE pot intra pe teritoriul altui stat membru pe baza cartii de identitate sau a pasaportului. In acest moment insa, romanii vor circula afara doar cu pasapoartele pe care le poseda acum. „Actuala carte de identitate a romanilor nu reprezinta suficiente elemente de securitate", se arata intr-un comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

De asemenea, potrivit unor surse din MAI, nici pasapoartele biometrice, asteptate sa intre in circulatie tot de la 1 ianuarie 2007, nu exista. Acestea ar fi trebuit sa apara in urma unei licitatii organizate de RAAPPS in lunile iunie-iulie ale acestui an. Insa nici una dintre cele cinci firme participante nu a prezentat un model de pasaport care sa corespunda cerintelor UE. O alta licitatie urmeaza sa fie organizata.

Conditii de rezidenta

Un roman va putea ramine mai mult de 3 luni intr-o alta tara, cerind rezidenta, daca: este angajat ca lucrator sau este liber profesionist, are suficiente resurse si asigurare medicala pentru a nu deveni o povara pentru serviciile sociale ale tarii in care doreste sa devina rezident (nu este stabilit un cuantum minim, dar se ia in considerare situatia personala a cetateanului in cauza), ori este student. Daca indeplineste aceste conditii, el poate cere rezidenta temporara. Permisul de rezidenta temporara este valabil cinci ani. Posesorul acestuia nu are voie sa lipseasca din tara mai mult de 6 luni pe an, decit daca pleaca acasa pentru a-si satisface stagiul militar, dar poate lipsi mai mult de 12 luni consecutiv din motive precum sarcina si nasterea unui copil, boala grava, studiu sau instruire vocationala, ori mutarea in interesul serviciului. Posesorii de rezidenta temporara pot vota in alegerile locale, iar cei care au rezidenta permanenta pot si candida.

Iertarea „greselilor"

Romanii care se afla ilegal in strainatate au posibilitatea ca, dupa 1 ianuarie 2007, sa se intoarca acasa fara probleme, pentru ca ei vor fi stersi din baza de date a spatiului Schengen, cu exceptia celor cautati pentru infractiuni. Astfel, nici statul roman, nici cele ale UE nu ii vor penaliza si ei vor intra in legalitate.