Microsoft a anuntat ca va livra magazinelor sistemul de operare incepind cu 30 ianuarie, ratind insa sezonul sarbatorilor, cind vinzarile de calculatoare sint masive.

Dupa cinci ani de aminari, Microsoft a terminat miercuri sistemul de operare Windows Vista si a anuntat ca va fi disponibil in magazine incepind cu 30 ianuarie, conform publicatiei electronice „Seattle Post-Intelligencer".

Pentru Microsoft, urmatoarea mare provocare este sa convinga consumatorii sa treaca la Vista.

Compania a fost fortata sa amine lansarea pina dupa virful perioadei in care se fac cumparaturi de sarbatori, in parte pentru a da timp vinzatorilor de calculatoare sa puna noul sistem de operare pe masinile noi. Pina atunci, cumparatorilor li se vor oferi cupoane pentru upgrade la Vista, intr-o incercare de a stavili o posibila scadere masiva a vinzarilor de calculatoare de sarbatori.

Cuponul nu compenseaza

Analistii industriei sustin ca rata de adoptie a Windows Vista de catre consumatori nu va fi nici pe departe la fel de mare cum ar fi fost daca Microsoft il lansa la timp pentru sezonul sarbatorilor.

„Va merge greu la inceput. Pentru consumatori iti doresti boomul de sarbatori, iar Microsoft il va rata. Nici un cupon nu va compensa Craciunul", a declarat Joe Wilcox, analist in cadrul Jupiter Research.

Retailerii afirma si ei ca Vista nu se afla inca pe „radarul" utilizatorului mediu de calculator. Bill Hibler, patronul magazinului de calculatoare Quidnunc din Seattle, estimeaza ca doar unu din cinci cumparatori intreaba de Vista cind cumpara un calculator nou.

Kevin Kutz, director in divizia Windows Client din cadrul Microsoft, a precizat ca „se va investi masiv in publicitate si in marketing pentru Windows Vista", refuzind sa ofere cifre concrete.

Corporate, peste un an

In lumea corporatista, multe companii vor petrece intre 12 si 18 luni testind Windows Vista, pentru a se asigura ca aplicatiile lor software ruleaza fara probleme pe noul sistem, inainte de a-l adopta pentru afacerile lor, considera analistul Michael Silver, vicepresedinte al Departamentului cercetare din cadrul Gartner Inc.

Microsoft intentioneaza sa lanseze Vista dedicat afacerilor la 30 noiembrie, impreuna cu versiunile noi ale programelor sale Office si Exchange Server.

Windows este produsul principal al Microsoft, sistemul care este folosit pe mai mult de 90% dintre calculatoarele personale din lume. Divizia PC Windows din Microsoft a produs peste 10 miliarde de dolari din profitul companiei anul trecut.

Conducerea Microsoft a numit Windows Vista cea mai mare imbunatatire a sistemului de operare de la Windows 95. Cu toate acestea, pentru unii dintre cei care vor dori sa instaleze noul sistem, el inseamna upgrade-uri substantiale de hardware.

Chiar si cu acest ciclu prelungit de dezvoltare, Vista nu este ceea ce avea in minte Bill Gates cind a dezvaluit proiectul. In 2004, spre exemplu, Microsoft a renuntat la un sistem de fisiere ambitios, numit WinFS, pentru a incerca o lansare mai rapida. Intre timp, Apple Computer a facut update-uri regulate sistemului sau de operare Mac OS X, luind-o inaintea Microsoft pe piata la anumite caracteristici, precum cautarea rapida de fisiere sau bara de „widgets".

Cu ce vine Vista

* Securitate: Protectie incorporata anti-spyware, criptare a datelor, un firewall imbunatatit si alte schimbari.

* Aspect: Noi efecte vizuale, ferestre transparente si un aspect de „sticla" pentru mai multe parti ale desktopului.

* Caracteristici desktop: Cautare rapida, o bara laterala care contine mici programe numite „gadgets" pentru accesarea datelor si informatiilor web. Seamana cu „widgets" de la Apple.

* Performanta: Schimbarile de sub „capota" sistemului de operare sint destinate unei rulari mai rapide. Spre exemplu, tehnologia Windows SuperFetch, care preincarca programe si file folosite frecvent in memoria computerului.

Etape in dezvoltarea noului Windows Istoria de cinci ani a urmatorului sistem de operare a cunoscut destule esecuri si intirzieri, iar asteptarile pentru acesta sint uriase.

In octombrie 2001, Microsoft lanseaza Windows XP, o noua versiune a principalei sale surse de venit, sistemul de operare Windows. Dupa aproape doi ani, in mai 2003, compania declara ca succesorul XP, pe atunci cunoscut sub numele de cod Longhorn, va fi lansat in 2005. Dupa cinci luni, in octombrie 2003, Microsoft dezvaluie elemente majore ale Longhorn, printre care un aspect asemanator sticlei si un sistem de fisiere avansat.

In august 2004, compania termina de lucrat la Windows XP Service Pack 2, un update major de securitate, pentru care a distras atentia programatorilor de la noul Windows. Dupa o luna, in iulie, compania da noului sau sistem de operare numele oficial de Windows Vista. Tot atunci a fost lansata prima versiune beta pentru testare.

In luna martie a acestui an, Microsoft a declarat ca ar fi fortata sa amine lansarea variantei retail a Vista pina in ianuarie 2007, ratind sezonul critic al cumparaturilor de sarbatori. Conducerea companiei pune presiuni asupra diviziei de Windows, pentru a evita astfel de intirzieri in versiunile viitoare.

In septembrie, Microsoft lanseaza prima versiune RC (release candidate), apropiindu-se de final. Miercuri, 8 noiembrie, Microsoft puncteaza finalul procesului de dezvoltare si incepe productia.

La 30 noiembrie va aparea varianta business a Windows Vista, iar la 30 ianuarie a fost programata lansarea pentru retail.

De la 199 de dolari

La sfirsitul lunii august, Amazon a publicat o lista de preturi pentru cele trei versiuni Windows Vista dedicate consumatorilor - Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium si Windows Vista Ultimate, precum si pentru Windows Vista Business Edition, destinata companiilor. Compania a prezentat si preturile necesare pentru upgrade la fiecare dintre versiuni.

Astfel, o licenta Windows Vista Home Basic va costa 199 de dolari daca va fi cumparata noua, sau 100 de dolari daca va fi obtinuta prin upgrade.

Windows Vista Home Premium, aflat cu un pas deasupra Home Basic in functionalitate, se va vinde pentru 239 de dolari, o versiune noua, sau 159 de dolari in cazul upgrade-ului. Iar o licenta noua Windows Vista Ultimate, considerata cea mai avansata versiune de Vista pentru consumatorii casnici, va scoate din buzunarele doritorilor 399 de dolari (aproximativ 1.200 RON), in timp ce un upgrade la aceasta versiune va costa 259 de dolari.

Windows Vista Business va costa, de la 30 noiembrie, data oficiala a lansarii (in cazul unei licente noi) 299 de dolari, un upgrade fiind disponibil pentru 199 de dolari.