Cresterea medie a preturilor a fost de 0,21% in luna octombrie comparativ cu luna anterioara, astfel ca inflatia anuala a scazut la 4,8%, cel mai redus nivel atins dupa 1989, sub tinta de 5% a Bancii Nationale a Romaniei, potrivit datelor publicate i
Cresterea medie a preturilor a fost de 0,21% in luna octombrie comparativ cu luna anterioara, astfel ca inflatia anuala a scazut la 4,8%, cel mai redus nivel atins dupa 1989, sub tinta de 5% a Bancii Nationale a Romaniei, potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, rata inflatiei a fost in octombrie de 2,98%, cu o medie lunara de 0,3%, se arata intr-un comunicat al INS. Tinta de inflatie stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru 2006 este de 5% plus/minus un punct procentual. In luna septembrie, rata lunara a inflatiei a fost de 0,05%, iar cea anuala de 5,48%. Cresterea indicelui preturilor de consum in luna octombrie a fost determinata, in principal, de scumpirea serviciilor, intrucat preturile celorlalte doua categorii luate in calcul in cosul de consum, bunurile alimentare si nealimentare, au inregistrat majorari foarte reduse. Tarifele serviciilor au urcat cu 0,92%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,07%, in timp ce preturile alimentelor au urcat cu 0,05%.
Scumpirile ne salveaza
Autoritatile au aratat, dupa scaderea inflatiei peste asteptari in ultimele luni, ca ar putea fi consemnata o supraperformanta in privinta inflatiei in acest an, ceea ce ar avea efecte negative asupra procesului dezinflationist, anul viitor. Autoritatile au avizat o majorare a preturilor reglementate la gaze si electricitate in luna noiembrie, desi anuntasera anterior ca nu vor mai exista scumpiri pana la sfarsitul anului, pentru a prelua o parte din presiunile inflationiste prevazute pentru anul viitor ca urmare a scumpirii utilitatilor.
BNR a anuntat pentru 2007 o tinta de inflatie de 4%, cu un interval de variatie de un punct.
Pentru anul 2008, Consiliul de Administratie al BNR a aprobat la inceputul lunii august o tinta de inflatie de 3,8%, plus minus un punct, pe baza noilor proiectii, care indica o accentuare a dezinflatiei in 2006 si o relativa incetinire a procesului in 2007, fata de prognozele initiale.
De altfel, si analistii economici "vad" inflatia la sfarsitul acestui an sub punctul central tintit de BNR, insa exista riscul ca trendul sa fie inversat in 2007, ceea ce ar putea genera ingrijorare in randul investitorilor. Pentru sfarsitul acestui an, economistii prognozeaza un nivel al inflatiei cuprins intre 4,6% si 5%. "Cu cat inflatia va fi mai mica la sfarsitul anului, cu atat va fi mai greu pentru BNR sa continue procesul de dezinflatie. O inversare de trend cu siguranta nu ar fi benefica, pentru ca investitorii prefera evolutii constante, previzibile. Dupa 6-7 ani de dezinflatie, o inversare ar avea efecte negative", a declarat Radu Craciun, analist sef la ABN Amro Bank Romania, transmite Mediafax. Analistii anticipeaza pentru sfarsitul anului viitor o inflatie cuprinsa intre 5% si 6%, tinta BNR fiind de 4%, plus/minus un punct procentual. "Este aproape imposibil ca in 2007 inflatia sa scada sub nivelul din 2006. Ar fi fost mai bine ca avansul preturilor sa fie un pic mai ridicat in acest an", a spus Ionut Dumitru, analist la Raiffeisen Bank. Cresterea preturilor de consum nu va fi insa una de durata, in 2008 si 2009 procesul de dezinflatie urmand sa fie reluat. "In 2008-2009, inflatia va fi in scadere, iar la sfarsitul anului 2008 se va plasa la 4,8%", a estimat Florian Catu, analistul sef al ING.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.