Complexul energetic (CE) Turceni va rezilia unul dintre contractele de vanzare a energiei electrice catre un cumparator privat, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Economiei si Comertului (MEC). "Clauzele contractuale prevedeau ca neg
Complexul energetic (CE) Turceni va rezilia unul dintre contractele de vanzare a energiei electrice catre un cumparator privat, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Economiei si Comertului (MEC). "Clauzele contractuale prevedeau ca negocierea pretului de vanzare pentru anul 2007 sa fie incheiata pana la data de 30.10.2006. Dupa doua runde de negocieri nu s-a ajuns la un consens, fapt pentru care contractul in cauza va inceta cu incepere din 01.12.2006", se mai arata in comunicatul MEC.
De asemenea, ministerul anunta ca alte trei contracte de vanzare a energiei de catre CE Turceni catre cumparatorii privati vor fi renegociate, termenul limita fiind sfarsitul lunii noiembrie. Si in aceste cazuri contractele vor inceta sa mai functioneze, daca nu se ajunge la un acord pana la sfarsitul lunii noiembrie. Contractul reziliat a fost incheiat cu Green Energy, iar de renegociat se discuta cu reprezentantii Euro-PEC, Energy Holding si Beny Alex. In ceea ce priveste CE Rovinari, si acesta a reziliat unul dintre contractele de vanzare a energiei electrice pe piata libera, cu Imobiliar Construct. Alte trei contracte au fost modificate, in sensul reducerii cantitatilor vandute catre clienti privati: Gevco, Romelectro si Ennet.
In acelasi sens, directorul general al CE Rovinari declara ca preturile de livrare a energiei electrice in 2007 vor fi majorate cu 25%, pentru a se asigura fonduri pentru investitii si protectia mediului. "Am inceput renegocierea termenilor din toate contractele care expira la sfarsitul acestui an, prin cresterea cu pana la 25% a preturilor, pentru a ne asigura fonduri pentru modernizari si mediu. CE Turceni va merge pe aceeasi politica de preturi", a spus Dondera, transmite Mediafax. Complexul Rovinari va reduce cantitatile de energie livrate cu 10% pana la 20% si va cere preturi mai mari cu 20%-25%.
Dondera a afirmat ca pretul cerut va asigura fondurile pentru investitii si o rata de profit de circa 6%. Firma a obtinut in primele noua luni ale anului un profit de 50 milioane lei.
El a adaugat ca CE Rovinari a vandut pe piata contractelor bilaterale o cantitate de 15 MWh, din care 10 MWh catre firma Grivco. Ministerul Economiei si Comertului a dispus, in luna octombrie, ca producatorii de energie electrica sa renegocieze contractele de livrare si sa vanda electricitatea disponibila pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale, administrata de operatorul pietei de electricitate OPCOM. "Contractul cu Rovinari expira la sfarsitul anului si nu cred ca il vom reinnoi. Vom cumpara energie exclusiv de pe piata contractelor bilaterale, de unde am cumparat deja 10 MWh", a declarat Cristian Dumitriu, director al departamentului de energie al Grivco. CE Rovinari a reziliat, in luna iulie, doua contracte de livrare a energiei electrice, cu firmele Imobiliar Construct si Elizor, acuzand neplata obligatiilor contractuale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.