Bulgaria incearca sa obtina permisiunea de a folosi denumirea de „evro" in loc de euro pentru monedele si bancnotele europene, dupa integrarea tarii in UE.

Nu are insa prea multe sanse de success, avind in vedere ca solicitarile similare ale altor state membre au esuat. Ministrul bulgar al administratiei de stat, Nikolai Vasilev, s-a intilnit ieri cu oficiali ai Consiliului European la Bruxelles pentru a dezbate aceasta problema. Banca Centrala Europeana cere Sofiei sa treaca de la actuala traducere in limba bulgara a denumirii „euro" la varianta folosita de toate tarile membre.

Altii au fost refuzati

BCE cu sediul la Frankfurt este sustinuta de Comisia Europeana in refuzul sau de a accepta diverse denumiri ale euro, motivind prin dificultatea de a schimba designul monedelor europene. Bulgaria sustine insa ca „evro" este deja parte a limbajului statelor din sud-estul balcanilor, si aceasta forma a fost folosita si in Tratatul de aderare a Bulgariei la UE. Discutii de acest gen au avut loc din mai 2004, cind Uniunea s-a extins spre estul Europei, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta si Slovenia cerind la rindul lor permisiunea de a traduce „euro" in limba proprie.