Numirea fostului director al CIA Robert Gates ca secretar al Apararii SUA va aduce in mod necesar o schimbare a strategiei in privinta Irakului.

Gates nu si-a exprimat inca public opiniile despre ce ar trebui facut in Irak pentru a opri violentele. Optiunile si declaratiile sale din trecut arata insa spre ce s-ar putea indrepta noul secretar al Apararii. Analistii si oficialii de la Washington il caracterizeaza pe Gates drept un exponent al pragmatismului si realismului, in contradictie cu neoconservatorii care au trasat politica lui Bush pina acum. Gates nu s-a ferit sa critice modul in care administratia Bush a actionat in Irak, in conditiile in care violentele zilnice din aceasta tara nu au facut decit sa creasca.

Suplimentare de trupe

Noul secretar al Apararii este un bun cunoscator al situatiei din Irak: el a facut parte, pina acum, din Grupul de Studiu pentru Irak, condus de fostul secretar de stat din vremea lui Bush sr. James Baker. Grupul, sprijinit de Casa Alba, ar urma sa ofere administratiei Bush, luna viitoare, un raport privind directiile ce ar trebui urmate in privinta Irakului. In calitate de membru al acestui grup, Gates a petrecut opt luni intorcind problema irakiana pe toate partile. De curind, dupa ce s-a intors dintr-o vizita la Bagdad, Gates si-a exprimat nelamurirea fata de faptul ca Rumsfeld nu a reactionat mai rapid la deteriorarea situatiei de securitate din Irak, arata apropiati de-ai oficialului citati de „New York Times". Una dintre masurile pe care Gates le-ar putea lua in ceea ce priveste Irakul este sa suplimenteze numarul de trupe din cartierele violente ale Bagdadului, o masura respinsa pina acum de Bush.

Discutii cu Siria si Iranul

Cea mai importanta schimbare de strategie ar putea fi insa aceea de a impinge administratia Bush catre negocieri cu Iranul si Siria, ambele tari acuzate inclusiv de faptul ca alimenteaza violentele sectare din Irak cu trupe, bani si armament. Aceasta era una dintre concluziile la care a ajuns Grupul de Studiu pentru Irak, dupa cum arata presa americana inca in urma cu o luna. Gates si-a exprimat optiunea pentru atragerea Teheranului in discutii inca din 2004, cind a semnat impreuna cu Zbigniew Brzezinski (prestigiosul consilier de securitate al presedintelui Jimmy Carter) un raport intitulat: „Iran - Momentul pentru o noua abordare". Aceste negocieri s-ar putea duce insa cu Teheranul si pe tema nucleara sau pe cea a finantarii Hezbollahului si a Hamasului.

John Bolton de la ONU, a doua victima

Presedintele Bush a transmis joi Senatului nominalizarea lui John Bolton pentru postul de ambasador la ONU, desi confirmarea sa risca sa fie respinsa de Congres. Bush ar dori ca Bolton sa fie confirmat in perioada in care majoritatea republicana inca exista. Bolton este criticat inclusiv de republicani, pentru atitudinea sa impotriva cooperarii internationale si de aceea Bush a fost constrins in 2005 sa il numeasca la ONU prin decret, deoarece nu ar fi trecut de votul Congresului.