Fondurile necesare pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic sunt estimate la 13 miliarde de euro, din care 350 de milioane de euro vor fi cheltuite pentru lucrari de prima urgenta pentru reabilitarea structurii de rezistenta si refacerea instal
Fondurile necesare pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic sunt estimate la 13 miliarde de euro, din care 350 de milioane de euro vor fi cheltuite pentru lucrari de prima urgenta pentru reabilitarea structurii de rezistenta si refacerea instalatiilor, au declarat pentru Mediafax, surse din Guvern. Sumele au fost calculate pentru solutii de tip minimal, existand posibilitatea ca nivelul costurilor sa fie majorat in functie de gradul de avarie, inaltimea cladirilor si necesitatile de interventie pentru reabilitarea imobilelor. "Pentru solutii de tip maximal, aceste valori se majoreaza substantial", au afirmat sursele citate.
Evaluarea sumelor necesare pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic si stadiul lucrarilor au fost incluse intr-un document aflat pe ordinea de zi a sedintei de miercurea viitoare a Guvernului. In document se arata ca lucrari urgente de consolidare trebuie efectuate pentru cladirile de locuit inalte din beton armat construite inainte de 1941 si pentru constructiile de importanta vitala, incluse in majoritatea lor in clasa I de risc seismic, cu fonduri estimate la 350 de milioane de euro. Suma corespunde unei suprafete in arie desfasurata de 550.000 metri patrati pentru cladirile de locuit multietajate si de 250.000 metri patrati pentru constructiile din clasa I si II de importanta, cu un cost mediu estimat de 390 euro/mp, respectiv de 520 euro/mp. In clasele I si II de importanta sunt incluse constructiile de importanta vitala pentru societate, a caror functionalitate trebuie asigurata in timpul si imediat dupa producerea unui cutremur, precum si cladirile cu un numar mare de persoane si/sau care adapostesc valori de patrimoniu. Fonduri de 5,3 miliarde euro sunt necesare pentru consolidarea cladirilor construite inainte de 1963, incadrate in clasele I si II de risc seismic. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.