Ministerul Economiei accepta propunerea Ministerului Justitiei ca pachetul de 8% din actiunile Petrom destinat salariatilor sa fie vandut catre cei care au calitatea de angajat in perioada 26 august 2003 si pana in prezent, a declarat ministrul de re
Ministerul Economiei accepta propunerea Ministerului Justitiei ca pachetul de 8% din actiunile Petrom destinat salariatilor sa fie vandut catre cei care au calitatea de angajat in perioada 26 august 2003 si pana in prezent, a declarat ministrul de resort, Codrut Seres, transmite NewsIn. Potrivit acestuia, daca luni va primi o scrisoare oficiala de la Ministerul Justitiei cu aceasta propunere, marti va trimite noul proiect de act normativ si punctul de vedere al ministerului. Seres a adaugat ca daca celelalte ministere vor aviza rapid noul proiect de act normativ "in cel mai optimist caz, proiectul de HG va intra in doua saptamani in dezbaterea Guvernului".
Potrivit unui comunicat, ministrul Justitiei, Monica Macovei, considera ca au dreptul sa cumpere actiuni Petrom toti angajatii existenti din 26 august 2003 (momentul intrarii in vigoare a OG 55/2003 privind unele masuri pentru privatizarea Petrom) si pana in prezent.
Monica Macovei si Codrut Seres s-au intalnit miercuri pentru a discuta pe tema unei propuneri a MEC potrivit careia salariatii de la momentul transferului dreptului de proprietate asupra Petrom de la stat la OMV, 14 decembrie 2004, vor avea dreptul sa cumpere actiuni, dar aceasta varianta a "picat". Petrom inregistra la finele lui 2003, potrivit raportului anual al companiei, 56.694 salariati, in 2004 - 50.010 de persoane, in timp ce dupa primul semestru din 2006, Petrom avea 38.136 de angajati.
Ministerul Justitiei refuzase sa avizeze proiectul MEC care prevedea ca pot cumpara actiuni Petrom angajatii companiei din perioada 1997-2004. Ministerul Justitiei a cerut ca MEC sa ia un punct de vedere de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), care a respins, la sfarsitul lunii septembrie, propunerea MEC, motivand ca ministerul "nu poate aduce adaugiri legilor" si ca interpretarea legii "poate da nastere la situatii discriminatorii".
Actul normativ care reglementeaza preluarea de catre angajatii Petrom a unui pachet de 8% din actiuni, la acelasi pret la care a cumparat si actionarul majoritar, grupul austriac OMV, este un subiect dezbatut de aproape doi ani de zile. La momentul preluarii companiei romanesti, austriecii de la OMV au achitat un pret de 5,25 eurocenti pentru o actiune Petrom. Actiunile companiei petroliere se tranzactioneaza in prezent la Bursa de Valori Bucuresti la valori de peste trei ori mai mari decat pretul achitat de OMV. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.