Exact ca un cantec al Doors, membrii formatiei traverseaza mai multe "Strange Days" (zile ciudate) pentru ca, desi sunt certati si implicati chiar intr-un proces, cei trei supravietuitori au fost de acord sa ingroape securea razboiului pentru a celeb
Exact ca un cantec al Doors, membrii formatiei traverseaza mai multe "Strange Days" (zile ciudate) pentru ca, desi sunt certati si implicati chiar intr-un proces, cei trei supravietuitori au fost de acord sa ingroape securea razboiului pentru a celebra 40 de ani de la infiintarea formatiei.
Bateristul John Densmore, chitaristul Robby Krieger si claparul Ray Manzarek promoveaza un nou CD si o noua carte, dar au preferat sa aiba aparitii in trei locatii diferite de la Sunset Strip din Los Angeles.
Densmore, care i-a dat in judecata pe Manzarek si Krieger ca sa-i impiedice sa plece in turneu ca "The Doors of the 21st Century", a fost la o librarie, iar ceilalti doi au fost vizavi, la un club. Acelasi Densmore a reusit sa castige procesul intentat celor doi, iar judecatorul nu numai ca a oprit turneul "Doors of the 21st Century" (acestia se numesc acum Riders of the Storm - ca o melodie a Doors) ci a decis ca toate profiturile sa fie impartite partenerilor initiali din formatie.
Densmore, de 61 de ani, si Manzarek, de 67 de ani, au declarat in interviuri separate ca nu comunica intre ei.
"Se mai intampla intre membrii formatiilor rock. Daca stai foarte mult intr-o trupa, ceva tot va merge prost pana la urma" este de parere Manzarek, care duce acum viata unui gentleman de tara, in Napa Valley, din apropierea orasului San Francisco.
Densmore si-a justificat actiunea in justitie spunand ca a dorit sa pastreze sanctitatea numelui Doors.
"Light my Fire"
Astfel, legendele The Doors, trupa al carei sound a definit muzica anilor '60, au cantat la faimosul club "Whisky a Go Go" (se spune ca scena rock'n'roll a luat nastere odata cu deschiderea acestui club de noapte) unde au cantat prima data, pentru a celebra implinirea a 40 de ani de cand s-a infiintat formatia, relateaza presa americana.
Desi toata lumea a simtit lipsa liderului The Doors, Jim Morrison, care a murit de inima (probabil din cauza unei supradoze) la doar 27 de ani, ceilalti membri, claparul Ray Manzarek si chitaristul Robby Krieger au avut publicul la picioare dupa ce au interpretat melodii clasice ale Dorrs, cum ar fi "L.A. Woman" si "Light My Fire".
Cel de-al treilea membru, bateristul John Densmore, nu a cantat, insa in schimb a lecturat dupa concert, la librarie, poeziile lui Morrison.
Toti membrii Doors au semnat copii ale cartii "The Doors by The Doors" care a fost editata recent.
Printr-un interviu telefonic acordat unei agentii de presa straine, Manzarek a declarat ca "imi lipseste Jim ca prieten. Artistic, el a fost un mare poet. De asta ne-am si reunit atunci toti, pentru a <<casatori>> poezia cu rock and roll-ul, asa cum beatnik a unit poezia cu jazz-ul". (n.r. Curentul beatnik a inceput in Statele Unite, fiind un soi de precursor al curentului hippie).
Nu a lipsit nici Slash
Imaginea lui Morrison va ramane intotdeauna cea a unui tanar misterios, vocea unei generatii. Desi nu se va sti niciodata cum l-ar fi schimbat anii te tanarul Jim, Krieger este de parere ca "Jim Morrison nu era tipul de om care ar fi imbatranit linistit. Facea tot timpul incurcaturi, viata sa era extrem de plina. Mi-as fi dorit sa fie inca aici sa mai facem muzica"
Ida Miller, care s-a autointitulat "fanul nr. 1" al lui Jim Morrison si care s-a aflat la club pentru a-i celebra pe membrii Doors, povesteste si ea ca "dupa ce l-am vazut prima data pe Jim, nu mi-am mai revenit niciodata. Nu m-am plictisit niciodata de the Doors", zambeste doamna de acum care are 59 de ani si care a vazut grupul de cinci ori din anul 1968.
Alaturi de legendarii artisti s-au mai aflat si solistul de la Linkin Park, Chester Bennington si Perry Farrell. Nu a lipsit nici fostul chitarist Slash, fost membru al formatiei Gun's N' Roses.
Intr-o atmosfera rock, Manzarek a declarat: "Canti atata vreme cat traiesti. Cand nu mai respiri, nu mai canti rock'n roll. Rock'n roll nu va muri niciodata, va exista vesnic si va trece toate examenele istoriei".
In ciuda faptului ca au trecut multi ani de cand Jim Morrison a murit, el nu va fi uitat probabil niciodata de fani care au venit in numar foarte mare la Whiskey pentru a-l celebra pe cel care a ramas vocea unei generatii.
"Recrutii"
The Doors s-a infiintat 1965 in Los Angeles, California, dupa o intalnire dintre studentii universitatii de film "UCLA": Jim (James Douglas) Morrison si Ray Manzarek. "The Doors" a devenit unul dintre fenomenele artistice de mare importanta ale sfarsitului anilor '60. Ray Manzarek, specializat la pian/claviaturi, formase impreuna cu cei doi frati ai sai o trupa numita Rick And The Ravens si cauta un solist si un baterist. A fost imediat impresionat de Morrison dupa ce l-a ascultat cantand o piesa cu versuri proprii - "Moonlight Drive". Odata cu el a fost recrutat si bateristul John Densmore si s-au inregistrat sase piese cu versuri scrise de Jim in aceasta formula. Nemultumiti de rezultatul inregistrarilor, fratii lui Manzarek au parasit trupa, fiind amandoi inlocuiti de un prieten al lui John Densmore - chitaristul Robby Krieger. In noua componenta trupa s-a remarcat rapid in numeroase cluburi incepand cu London Fog de pe Sunset Strip. Formatia si-a luat numele dupa titlul unei carti scrise de Aldous Huxley, "The Doors of Perception", care era la randu-i imprumutat dintr-un vers al artistului si poetului secolului al 18-lea, William Blake: "Daca portile perceptiei ar fi purificate, totul ii va parea omului asa cum este - infinit".
Moartea lui Morrison
Pentru fanii celor de la "The Doors", muzica formatiei continea versuri incarcate de referinte sociale, psihologice si politice, compuse de nimeni altul decat de "The Lizard King" - (regele soparla), Jim Morrison. Ritmul de jazz al tobelor lui John Densmore, clapele invaluitoare ale lui Ray Manzarek, cel care interpreta cu mana stanga partile asociate de obicei chitarii bas si contributiile lui Robby Krieger la chitara in care se regaseau influente flamenco, indiene, blues si de chitara clasica, se combinau in stilul lor distinctiv. The Doors erau o trupa neobisnuita in peisajul rock prin faptul ca nu utilizau chitara bas in concerte, Manzarek fiind cel care interpreta partile bas cu o claviatura electrica bas Fender, o varianta a binecunoscutului pian electric Fender Rhodes. Multe dintre piesele celor de la The Doors erau compuse in comun, pornite de la ideile lui Manzarek, corelate cu versurile si unele linii melodice cu care contribuia Morrison, vreme in care ceilalti inventau ritmul si armoniile melodiei. In 1971, dupa inregistrarea albumului "L.A. Woman", Morrison a decis sa ia o pauza si s-a mutat impreuna cu iubita sa Pamela Courson la Paris. Morrison a murit acolo in circumstante misterioase la data de 3 iulie 1971; trupul sau a fost gasit in cada apartamentului sau. S-a tras concluzia ca a murit din cauza unui atac de cord, desi s-a dezvaluit mai tarziu ca nu i-a fost efectuata nici o autopsie inainte de a fi ingropat la Cimitirul Pere-Lachaise. Zvonurile au continuat sa circule inca multi ani, invocand ideea ca Morrison si-a inscenat moartea sa iasa din centrul atentiei sau ca el ar fi murit intr-un club de noapte din Paris si ca trupul sau fara viata ar fi fost dus pe furis inapoi in apartament. Totusi, in cartea sa "Wonderland Avenue", fostul prieten al lui Morrison, Danny Sugerman, declara ca in decursul ultimei intalniri cu Pamela Courson, care a avut loc cu putin inainte de moartea acesteia din cauza unei supradoze de heroina, ea i-a marturisit ca este responsabila intalnirii dintre Morrison si heroina si, pentru ca el avea o fobie fata de ace, ea i-a injectat doza care l-a omorat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.