Theodor Stolojan si-a activat ieri pionii plasati in tabara lui Tariceanu riscand un asediu final pentru decapitarea premierului de la carma PNL. Pentru a-l lucra decisiv pe Tariceanu, fostul consilier al Cotrocenilor a batut palma cu ministrul Fl
Theodor Stolojan si-a activat ieri pionii plasati in tabara lui Tariceanu riscand un asediu final pentru decapitarea premierului de la carma PNL. Pentru a-l lucra decisiv pe Tariceanu, fostul consilier al Cotrocenilor a batut palma cu ministrul Flutur, personaj care i-a fost intotdeauna apropiat. La rebeliune au participat si parlamentari liberali, pusi pe liste de Stolojan, profund indatorati acestuia. Urmarea: perierea covorului rosu pentru revenirea liderului exclus, folosind pretextul apelului la unitate. Ofensiva lui Stolojan forteaza mana premierului care, pus intre ciocan si nicovala, trebuie sa actioneze. Gratie recentelor prestatii, ministrul Flutur a reusit sa cada in dizgratia lui Tariceanu. Oamenii premierului sunt convinsi ca rebeliunea de ieri demonstreaza esecul Platformei Stolojan, fostul consilier prezidential nemaiavand nimic de pierdut. Desi hotarase ca, la finele saptamanii, sa se intalneasca cu sefii platformistilor, ofensiva lui Stolojan l-a facut pe premier sa se razgandeasca. Liderii de la Camera si de la Senat ai liberalilor au iesit la rampa mimand echilibrul si lansand sageti catre sustinatorii lui Stolojan. Gruparea Stolojan-Stoica nu prea are multe alternative viabile, iar oamenii lui Tariceanu sunt ingrijorati de cresterea numerica a rebelilor, motiv pentru care ambele tabere au scos cutitele.
Apelul pro-Stolojan
Reintoarcea lui Theodor Stolojan in PNL este sustinuta de 35 de liberali, coordonati de ministrul Gheorghe Flutur, acestia lansand ieri un Apel in acest sens, sub pretextul unitatii partidului. Documentul este semnat de 10 senatori, 20 deputati, trei presedinti de filiale judetene si doi primari. Motivatia Apelului pro-Stolojan, sustin semnatarii, rezida in faptul ca ex-consilierul Cotrocenilor este "liberalul cu cea mai mare credibilitate publica". Surse liberale ne-au precizat ca planul lansarii unui document menit sa-l reactiveze pe Stolojan a fost clocit la finalul saptamanii trecute, intr-o intalnire de taina. Fostul presedinte si apropiatul sau, ministrul Flutur, s-au intalnit si au pus la punct elaborarea unui Apel menit sa-i scoata la lumina pe sustinatorii lui Stolojan. Prin intermediul convorbirilor telefonice, la acest proiect au fost cooptati liberali "datori" lui Stolojan, pusi pe listele parlamentare de acesta, cazul deputatului Gabriel Sandu fiind unul graitor. Sursele sustin ca, gratie atitudinii afisate, ministrul Flutur a cazut in dizgratia premierului Tariceanu care i-a reprosat in fata "lipsa de solidaritate" si, cu alte cuvinte, tradarea.
Flutur urechiat de Tariceanu
"Cum sa il chemam inapoi pe Stolojan cand de doi ani critica PNL, conducerea partidului, din care si tu faci parte, si toate actiunile Guvernului?", l-a urechiat primul ministru pe Flutur, potrivit surselor citate. Pe de alta parte, oamenii premierului sunt extrem de nemultumiti de conditiile de neacceptat pe care Theodor Stolojan a gasit de cuviinta sa le solicite, in schimbul revenirii sale. "Nu poti sa trimiti soli de pace, sa transmiti ca vrei sa te intalnesti cu conducerea PNL apoi sa spui la televizor si-n presa ca esti gata sa te intorci, dar, doar daca pleaca Tariceanu. Cu alte cuvinte, vrei dialog, dar nu vrei sa vorbesti", ne-au explicat surse apropiate primului-ministru. Acestea au precizat ca, desi se gandea serios sa se intalneasca la sfarsitul saptamanii cu sefii "platformistilor", deranjat de recentele luari de pozitie ale lui Stolojan, premierul se gandeste sa renunte. Pe de alta parte, liberalii la putere sunt convinsi ca apelul lansat ieri reprezinta un "asediu final" pe care il incearca Stolojan in scopul de a decapita conducerea PNL, in frunte cu Tariceanu. "Atat Stolojan cat si Stoica au vazut ca Platforma lor nu a avut succesul scontat. De asemenea, platformistii nu au de gand, momentan, sa intre in PD. Ce solutie mai avea Stolojan decat sa forteze o intrare in partidul din care a fost dat afara? Asta-i si explicatia pentru care, la semnal, si-au dat arama pe fata toti cei care il sustineau", ne-au explicat sursele care sunt convingerile liderilor PNL.
35 de semnatari
In Apelul pro-Stolojan, semnatarii au perorat ca PNL are nevoie de relansare atat in cadrul Aliantei DA, cat si pe scena politica romaneasca. Dupa expunerea nevoii de unitate, documentul ni-l prezinta pe fostul consilier prezidential drept unica solutie pentru rezolvarea problemelor PNL: "Pentru aceasta, se impune refacerea echipei liberale puternice, care a adus PNL la guvernare, prin reintegrarea in structurile PNL a lui Theodor Stolojan, liberalul cu cea mai mare credibilitate publica". Cei 35 de liberali cer, de asemenea, stoparea excluderilor din partid "pe considerente care tin de libertatea de expresie a liberalilor si reintegrarea tuturor celor care au fost exclusi din aceste motive" si reorganizarea partidului in structuri mai eficiente, "care sa asigure atat o guvernare mai performanta, cat si mai buna gestionare interna a partidului".
Semnatarii sustin ca PNL se afla de doi ani intr-un moment de cumpana si lauda perioada in care partidul s-a aflat in opozitie, sub jurisdictia lui Stolojan. "La doi ani de la castigarea alegerilor, PNL se afla intr-un moment de mare cumpana pentru viitorul partidului. In cei patru ani de opozitie, prin eforturi concentrate, fuziuni succesive si colaborare intre toti cei implicati, am stiut sa realizam o formatiune solida de centru - dreapta, printre cele mai puternice din Europa. Am muncit foarte mult in opozitie, dar trebuie sa stim sa ne comportam si la guvernare", se arata in textul Apelului.
Libera exprimare, pedepsita prin excluderi
Semnatarii au criticat politica excluderilor si au insistat ca orice liberal are dreptul sa isi spuna punctul de vedere in fata conducerii partidului. "Orice membru are dreptul de a-si expune opiniile personale. Fiecare dintre aceste opinii trebuie luate in considerare ca atare si nu trebuie privite ca un atac. Este anormal ca libera exprimare a opiniilor politice sa fie pedepsita prin excluderi. Aceste adevarate executii politice contravin spiritului liberal. Continuand in aceasta maniera, nu facem decat sa incurajam divizarea PNL si formarea diferitor tabere si grupari. Excluderile trebuie sa inceteze imediat, intrucat au creat premisa extrem de periculoasa a scindarii PNL", au fost de parere sustinatorii fostului presedinte al PNL. Pe langa readucerea lui Stolojan si stoparea excluderilor, cei 35 de liberali au militat si pentru reorganizarea PNL astfel incat partidul sa faca fata atat cerintelor guvernarii cat si activitatilor interne. "Reorganizarea partidului in structuri mai eficiente, care sa asigure atat o guvernare mai performanta, cat si mai buna gestionare interna a partidului. Si Guvernul si partidul merita sa li se acorde atentie maxima", au solicitat semnatarii insinuand astfel ca Tariceanu nu a stiut sa armonizeze mandatul de premier cu cel de sef de partid. Pe langa cei 35 de liberali, alti doi presedinti de filiale si-au exprimat ieri sprijinul pentru gruparea Stolojan-Stoica.
Amenintarea lui Antonescu
Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu a declarat ieri ca va demisiona de la sefia grupului PNL din Camera daca o majoritate a acestuia va solicita inceperea de negocieri cu Theodor Stolojan, sustinand ca nu ar putea reprezenta un grup "de asemenea calitate". "S-a discutat foarte mult, in ultimele zile, despre asa-zisa platforma a unui grup de fosti membri PNL si s-a vorbit chiar despre grupul parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, lasandu-se a se intelege ca sunt simpatizant al unui proces de mediere, de pace si de recupare a gainilor pierdute care fac oua de aur", a declarat Antonescu. Potrivit acestuia, la nivelul grupului deputatilor PNL nu s-a discutat o asemenea initiativa. "Doresc sa spun ca nu cunosc continutul Apelului pentru unitatea PNL si nu cunosc numele semnatarilor. Dincolo de acest document, la nivelul grupului parlamentar nu s-a discutat nimic in aceasta privinta si, la inceputul saptamanii viitoare, vom clarifica niste lucruri", a subliniat deputatul PNL. El a sustinut ca liberalii care isi exprima sustinerea pentru grupul Stolojan-Stoica ar trebui sa plece din PNL. "Daca aderi la ideile unui grup care se afla in afara partidului, te duci in afara partidului", a insistat Crin Antonescu.
Glasul ordinelor lui Basescu
Antonescu a lansat un atac dur la adresa lui Theodor Stolojan spunand ca acesta nu are nici cea mai vaga idee despre ce inseamna liberalismul. De asemenea, el a insistat ca fostul consilier prezidential da glas ordinelor lui Traian Basescu si nu are decat scopul de a distruge PNL, prin punerea partidului la ancora PD. Nici Valeriu Stoica n-a scapat de tirul lui Antonescu. "Totodata, se vorbeste despre capacitatea strategica, politica, analitica a lui Valeriu Stoica. El este un om a carui despartire de PNL o regret, pentru ca, spre deosebire de altii, domnul Valeriu Stoica a fost impreuna cu noi din 1990", a spus el. Deputatul a adaugat, insa, ca Stoica este in situatia "de a debita niste platitudini ingrozitoare" si ca nu are nici un fel de idee politica, decat aceea ca Tariceanu si grupul sau trebuie sa plece. Despre Mona Musca, Antonescu a afirmat ca nu va reveni in PNL, pentru ca i-a mintit pe liberali, ca si pe alegatori. In opinia sa, nici Stolojan nu va reveni in PNL, pentru ca "strange de la masa firimiturile popularitatii lui Basescu in tot felul de sondaje". El a aratat ca il proavoca pe acesta la un extemporal, daca poate sa puna pe hartie patru principii liberale fara sa-i sufle Stoica.
Lui Hasotti nu-i iese numaratoarea
Liderul grupului PNL-PD din Senat, Puiu Hasotti a declarat ieri ca doar trei senatori liberali, din totalul de 29, sustin platforma Stolojan si ca revenirea fostului lider PNL in partid este blocata din cauza rigiditatii si refuzului acestuia de a dialoga cu actuala conducere liberala. "Marea majoritate a senatorilor liberali nu sustine platforma Stolojan-Stoica. Am constatat ca exista un regret la atitudinea foarte rigida a lui Stolojan in ceea ce priveste un dialog cu conducerea partidului. Sau el (Stolojan - n.r.) pune conditii, ceea ce inseamna refuzul acestui dialog", a declarat Hasotti. El a mai spus ca eventuala revenire a lui Stolojan in PNL nu poate avea loc decat printr-un dialog cu actuala conducere a partidului. Surse liberale ne-au precizat ca cei trei senatori pro Stolojan sunt Mircea Cinteza, Dan Sabau si Mihai Tabuleac. (Razvan GHEORGHE)
Conditiile lui Stolojan
"Revenirea mea in partid, impreuna cu cei care au fost exclusi de catre actuala conducere pentru ca au exprimat public puncte de vedere neconcordante cu cele ale lui Calin Popescu-Tariceanu sau ale grupului parazitar din jurul sau, nu reprezinta un raspuns la problemele majore cu care se confrunta partidul", arata Theodor Stolojan intr-un comunicat de presa. El a explica faptul ca: "Evolutiile politice recente din interiorul Partidului National Liberal referitoare, in principal, la demersurile facute de unii colegi in sensul reintoarcerii mele in partid, ma determina sa imi exprim, de o maniera fara echivoc, pozitia fata de acestea". "Tin sa le multumesc colegilor liberali care au incredere in mine si care au semnat solicitarea de revenire a mea in partid, dar le cer sa inteleaga ca revenirea mea este posibila doar daca vom avea garantia ca principiile si valorile liberale vor fi respectate. Or, din comportamenul lui Calin Popescu-Tariceanu si al actualei conduceri a partidului nu se poate deduce, sub nici o forma, ca se poate da, acum sau in viitor, o astfel de garantie", conchide fostul lider liberal. (A.H.)
Flutur: Stolojan trebuie recuperat
Fostul lider liberal, Theodor Stolojan, trebuie readus in PNL, dar cu conditia sa faca echipa cu actualii liberali si sa puna umarul la munca de partid, a declarat ieri vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur. "Socotesc ca nu a fost solutia corecta excluderea lui Stolojan. O spune un om care a lucrat umar la umar in campania electorala si cu Calin Popescu-Tariceanu, si cu Theodor Stolojan. De aceea am spus ca este o greseala. Trebuie recuperat Theodor Stolojan si sa traga la caruta PNL. Noi avem nevoie de forta, de un partid puternic in continuare si de aceea am fost si raman adeptul sa stopam excluderile din PNL", a sustinut Flutur, citat de Rompres.
Liderul liberal a aratat ca ii impartasesc parerea foarte multi parlamentari si foarte multi oameni din teritoriu. Gheorghe Flutur a afirmat ca PNL are nevoie de personalitati care sa munceasca pentru partid in perioada urmatoare si ca i-a spus acest lucru si presedintelui PNL, Calin Popescu-Tariceanu.
Vicepresedintele liberal a adaugat ca, deocamdata, se pune doar probleme revenirii lui Stolojan in cadrul PNL si nu cea de a candida pentru functia de presedinte al partidului. "Deocamdata discutam revenirea. Dar revenirea sa traga impreuna cu noi, la echipa, la caruta PNL si sa facem ceva bun pentru PNL", a mai sustinut Gheorghe Flutur. (A.H.)
Stoica vrea demisia lui Tariceanu
O reluare a dialogului intern in PNL este posibila numai in situatia in care Calin Popescu Tariceanu demisioneaza din functia de presedinte al PNL si din cea de premier, a declarat ieri fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica. "Prin valul de excluderi din partid, actuala conducere a PNL a scindat partidul. Raspunderea le revine in exclusivitate. Este necesar ca actuala conducere a PNL sa se retraga. O reluare a dialogului intern este posibila numai daca Tariceanu demisioneaza din functia de presedinte al PNL si de premier. O conditie este si adoptarea principiilor si valorilor Platformei Liberale", a spus Stoica, unul dintre initiatorii platformei, citat de Mediafax. Fostul lider liberal a mai spus ca declaratiile liderului grupului PNL din Camera, Crin Antonescu demonstreaza ca liderii PNL nu vor ca adeptii platformei sa revina in partid si a afirmat ca Antonescu "s-a umplut de ridicol", dovedind ca nu stie ce se intampla in grupul parlamentar al carui lider este. "Crin Antonescu s-a umplut de ridicol, intrucat, ca lider al grupului PNL din Camera ar fi trebuit sa stie ca, la ora la care vitupera impotriva noastra, exista un comunicat prin care 30 de parlamentari liberali, din care 20 de deputati cereau stoparea executiilor politice, anularea deciziilor de excludere, adoptate pe motiv de delict de opinie. Un sef de grup parlamentar care nu are habar de ce se intampla in grupul sau nu poate fi decat ridicol", a mai declarat fostul presedinte al PNL. Stoica a calificat drept "important" Apelul pentru unitatea partidului, semnat de 35 de liberali in frunte cu Gheorghe Flutur, documentul fiind necesar pentru "posibila salvare" a PNL. (A.H.)
"Platformistii vor fuziona cu Partidul Democrat"
Deputatul PNL George Scutaru a declarat ieri ca semnatarii apelului pentru unitatea PNL doresc sa se mentina cu orice pret la putere, sustinand ca urmatorul pas al "platformistilor" va fi fuziunea neconditionata cu PD. "Domnul Stolojan are drept obiectiv nu intarirea PNL, ci transformarea sa intr-o anexa a unei megaconstructii politice prezidentiale. Din pacate, colegii care il sustin acum pe domnul Stolojan nu se gandesc ca urmatorul pas va fi fuziunea neconditionata cu PD", a declarat Scutaru. "Declaratiile celor care au lansat platforma potrivit carora doresc relansarea partidului sunt doar o perdea de fum pentru a ascunde adevarata intentie: predarea PNL-ului neconditionat lui Basescu", a adaugat el. De asemenea, Scutaru a catalogat declaratiile unor lideri PD de sustinere a disidentilor din PNL drept o "imixtiune crasa in treburile interne ale PNL".
"Oameni de valoare au fost si Cozmin Gusa, Lavinia Sandru si Aurelian Pavelescu, de care PD s-a dispensat in momentul in care s-au gandit doar sa conteste conducerea PD. In aceste conditii, probabil ar trebui sa discutam serios si despre revenirea celor trei in PD", a conchis Scutaru. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.