Realitatea TV continua prezentarea elitelor societatii romanesti cu o emisiune despre asii bisturiului si ai plansetei, duminica, de la ora 16.30, la postul de stiri.

Studiul de amploare realizat de patru institute de sondare a opiniei publice (IMAS, CURS, CSOP si INSOMAR) pentru emisiunea „Zece pentru Romania" a ajuns in faza concluziilor preliminare.

De data aceasta, emisiunea lui Mihai Tatulici va discuta despre arhitecti. „Arhitectura, dupa unii, e arta de a irosi spatiul", explica realizatorul tv. „Dorim sa ii intrebam pe membrii acestei bresle cum vad ei folosul arhitecturii intr-un oras care are atita nevoie de frumos".

Intre etica si carnetul de cecuri

Se construieste mult in Romania, dar nu intotdeauna bine. Datele cercetarii arata o profesie bine conturata, care stie ca are o raspundere sociala, dar care nu pierde din vedere ca are clienti de multumit.

Intrebati de sociologi, arhitectii care formeaza un esantion reprezentativ afirma ca cel mai important criteriu al performantei este sa aiba o relatie buna cu cei care le dau comenzi. Cine sint, prin urmare, cei mai influenti dintre cei care hotarasc cum arata casele si strazile noastre? Conform colegilor lor, Vladimir Arsene, Alexandru Beldiman, Serban Sturza sau Viorel Hurduc sint citiva dintre acestia.

O lista controversata

Medicii chirurgi, la rindul lor, au fost solicitati de institutele partenere ale proiectului „Zece pentru Romania" sa participe la sondajul prin care elitele profesionale isi precizeaza criteriile de performanta. Pentru cvasimajoritatea chirurgilor, pregatirea profesionala este cea mai importanta, de departe. Iar efectele acesteia se vad: medicii chirurgi au o buna imagine despre ei insisi si nu ezita sa recunoasca faptul ca sint prosperi. Printre primii zece, asa cum au fost indicati de colegii lor, se numara medici cunoscuti precum Sorin Oprescu sau Irinel Popescu, dar si persoane contestate, precum Mircea Beuran sau Serban Bradisteanu.

Meseria sperantei

Dincolo de politica si de biziitul vietii mondene, chirurgii salveaza vieti. Ancheta emisiunii arata ca societatea percepe acest lucru si sustine ca este normal ca medicii sa fie rasplatiti. Dar nu oricum, admit chirurgii, care admit ca reforma Sanatatii trebuie sa fie prioritara. „Problema este mai curind una de sistem, nu de persoane", arata Mihai Tatulici. „Multi dintre noi, daca i-am cunoaste indeaproape pe acesti oameni, ne-am rusina pentru ce credem despre medici in general". (L.I.)