Autorul „Ghidului nesimtitului" a lansat un volum de mostre ale „balmajelii semidocte" in care se exprima vedetele autohtone.

Pentru ca avea de scris saptaminal cinci tablete de cronica tv intr-un cotidian autohton, Radu Paraschivescu a invatat sa se uite la televizor, „indeosebi la emisiunile-dezbatere sau de divertisment, cu un blocnotes in mina". La inceput, citatele strinse il ajutau sa sustina materialele din ziar, dar, pentru ca hohotele de ris pe care i le-au provocat perlele unor vedete romane se inteteau, Radu Paraschivescu a inceput sa isi vada tara cu alti ochi. Cu ochi de „caricaturist". De aceea, el a scris „Fie-ne tranzitia usoara", o carte in care demonstreaza, asa cum a explicat miercuri, la „Carturesti", cu prilejul lansarii ei, „la ce bun risul in vremuri de plins".

„Asa nu" si „Asa da"

Pe autorul volumului „Fie-ne tranzitia usoara" l-a frapat comicul de limbaj al unor personalitati din sfere extrem de variate. Pentru ca si-a propus sa dea sanse egale atit celor care provoaca hazul pentru ca au simtul umorului sau stiu ce inseamna farmecul ironiei piscatoare, cit si celor care au devenit umoristi fara sa vrea, Radu Paraschivescu si-a structurat antologia in doua parti, sugestiv intitulate „Asa nu" si „Asa da". Din pacate, dar spre hazul mai virtos al cititorului, cei care au fost antologati la categoria „Asa nu" sint de departe cei mai numerosi, astfel incit autorul a structurat aceasta parte a cartii in opt capitole. De ochiul perspicace al autorului nu a scapat nici o categorie profesionala catre care se indreapta atentia presei si a opiniei publice. Si se pare ca efortul sau a fost serios rasplatit pentru ca a gasit gafe spumoase, replici intortocheate, contradictii in termeni, eufemisme, agramatisme, tautologii pline de haz, mostre de logica puternic viciata, crize de sinceritate si efluvii sentimentale la toate aceste categorii.

Becali si Loredana sint cei mai amuzanti

Daca, asa cum a explicat Radu Paraschivescu la lansarea cartii, era de asteptat ca sportivii sa nu stie sa se exprime corect, „pentru ca nu este treaba lor", asa ceva este stupefiant la oameni de afaceri, la filosofi, oameni de presa, legiuitori si politicieni. Printre cei care i-au atras atentia mai mult autorului se numara Gigi Becali, Loredana Groza, Adrian Nastase, Traian Basescu. Concluzia antologului este, dincolo de umorul spumos al cartii, una pesimista: „Limba romana este, poate, singurul persecutat al tranzitiei care nu-si va gasi dreptatea nicaieri". Mai mult decit atit, crede Radu Paraschivescu, limba romana „va fi poligonul de incercare in care un nou tip de tortionar isi va verifica arsenalul inainte de a trece la fapte".

Umor involuntar de categorie grea

„Eu particip la conceptul de Romania." Ioan Talpes „Cioran a fost un tip de reflectie, pe cind eu sint un tip de actiune. Inca de tinar am ars pentru activitatile sociale." Ion Iliescu „Toti ne tragem din iaurt, si bulgarii, si sirbii, si albanezii. De la capra ne tragem. Unii au stat capra, altii au fost capre." Florin Calinescu „Daca nu va convine de mine, eu plec in pelerinaj." Gigi Becali „Intreaga civilizatie a avut de suferit dupa ceea ce am patit eu cu experienta prin care am trecut." Romanita Iovan „Norica Nicolai ar da ani din viata ei ca sa stea cu mine la masa, ca sa ma simta linga ea." Gigi Becali „Pe la voi prin Chisinau trece Volga, nu? Cum, nu mai trece?" Loredana Groza „Poate ca pentru prima data de putine ori am urcat pe scena fara sa ma gindesc la bani." Adi de la Vilcea „Inmormintarea celor patru eroi ai aerului de la Iasi. Urmeaza Gigi Becali." Afisaj OTV - „Dan Diaconescu Direct"