Dupa infringerea din Camera Reprezentantilor, republicanii pierd si Senatul. Si pe Donald Rumsfeld.

In Virginia, ultimul stat american pentru care se mai asteptau rezultatele alegerilor pentru locul de senator, democratul James Webb a obtinut mai multe voturi decit republicanul George Allen. In aceste conditii, democratii vor putea controla senatul, dat fiind ca au obtinut 49 de mandate pentru candidatii lor si se bucura de sustinerea a doi candidati independenti.

Donald Rumsfeld, tapul ispasitor

Rezultatul alegerilor reprezinta in mare parte un vot de blam acordat de electoratul american modului in care administratia Bush a abordat razboiul din Irak. Consecinta imediata a fost demisia secretarului pentru Aparare, Donald Rumsfeld. Acesta fusese indelung criticat pentru modul in care a condus operatiunile din Irak, unii dintre oponentii lui cei mai aprigi fiind chiar membri ai administratiei Bush.

Secretarul de Stat, Condoleezza Rice, a avut deseori conflicte cu Rumsfeld pe tema strategiei de politica externa a SUA: in vreme ce Rice este adepta multilateralismului, Rumsfeld este cunoscut pentru intransigenta cu care a promovat unilateralismul.

In schimb, Rumsfeld s-a bucurat de sustinerea puternica a presedintelui, care, cu numai doua saptamini in urma, declarase ca, indiferent de rezultatul alegerilor, Rumsfeld isi va duce la capat mandatul. In plus, dupa cum informeaza NBC, vicepresedintele Dick Cheney s-ar fi luptat pina in ultima clipa pentru mentinerea lui Rumsfeld in functie.

O noua directie in Irak, dar care?

Sloganul democratilor in campania electorala a fost „o noua directie" pentru tara, implicit in Irak, iar electoratul a sustinut acest demers. Cu o administratie republicana si un Congres democrat, noua strategie externa a SUA va trebui, inevitabil, construita prin colaborarea dintre cele doua partide. In vreme ce democratii sint, in ansamblu, sustinatorii unei retrageri treptate a trupelor americane, pozitia administratiei republicane se va mai modera si ea in urma plecarii lui Rumsfeld.

Noua administratie Bush

Rumsfeld va fi inlocuit cu fostul director al CIA Robert Gates (foto). In calitate de membru al comisiei independente de studiere a situatiei din Irak, Gates s-a declarat pentru redefinirea politicii americane din Irak, retragerea treptata a trupelor americane si reluarea dialogului cu Iranul si cu Siria pe tema securitatii in Orientul Mijlociu. Demisia lui Rumsfeld va permite de asemenea secretarului de Stat, Condoleezza Rice, sa joace un rol mai influent in definirea pozitiilor administratiei. De altfel, Rice si-a declarat deja „marele respect" pentru Gates.

Robert Gates, prieten vechi al familiei Bush

Robert Gates, 63 de ani, nascut la Wichita (Texas), a lucrat in Consiliul pentru Securitate Nationala si a fost director CIA in perioada noiembrie 1991-ianuarie 1993, in timpul presedintelui Bush sr. In 1987, propus director, a renuntat sa candideze din cauza rolului sau in scandalul Iran-Contras. A fost recrutat de CIA cind isi facea studiile la Universitatea Indiana si a lucrat 26 de ani in cadrul agentiei. In stafful Consiliului de Securitate Nationala a slujit, timp de noua ani, patru presedinti, democrati si republicani. Actualmente, Robert Gates este presedintele A&M Texas si presedinte al National Eagle Association Scouts. In 1996 a publicat o carte de memorii, „Din umbra: povestire de culise despre cinci presedinti si cum au cistigat Razboiul Rece". In 2005, Gates a scris pe site-ul web de la universitatea in care lucreaza ca Bush ii oferise postul de sef al serviciilor secrete, dar ca el refuzase. Acum, la distanta de un an, a acceptat o sarcina poate mai dificila. Ramine ca si Senatul sa il confirme pe post.