Doar 100 de cereri vor putea fi acoperite anul viitor cu cit a prevazut in buget statul pentru subventia de 20% la achizitionarea de locuinte noi.

Desi in sertarele primariilor sint in acest moment aproximativ o mie de cereri pentru primirea subventiei de 20% acordata de stat la cumpararea prin credit de locuinte noi, bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului are prevazuta cu aceasta destinatie suma de trei milioane de lei noi (aproximativ 850 de mii de euro).

Banii ar putea ajunge doar pentru solutionarea a o suta de cereri, din moment ce subventia maxima se cifreaza la aproximativ 7.700 de euro. Nivelul mic al sumelor prevazute in buget este explicabil prin faptul ca subventiile vor fi platite de abia dupa ce va fi inchis creditul ipotecar destinat cumpararii locuintei, a explicat ieri ministrul delegat pentru Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely.

„Bugetul va fi suficient pentru proiectele care vor fi dezvoltate anul viitor. Nu vom avea nevoie de foarte multi bani, intrucit procedurile pentru acordarea subventiei prevad alocarea fondurilor la sfirsitul constructiei", a declarat Borbely. Suma ar putea fi majorata la rectificarile bugetare ulterioare, afirma acesta.

Cum se dau banii Pentru a putea beneficia de sprijin, solicitantii trebuie sa depuna o cerere la primarie si sa incheie un contract cu o firma specializata, urmind ca la finalizarea lucrarilor sa recupereze 20% din valoarea constructiei, pe baza facturilor. Alocatia este acordata tinerilor casatoriti, sub 35 de ani. Nivelul maxim al subventiei este calculat la 20% din pretul de vinzare a cel mult 81 mp construiti. Acesta este stabilit de stat la 480 de euro/mp in cazul imobilelor cu cel mult un etaj si la 400 de euro pentru celelalte.