Procurorii Parchetului instantei supreme au instituit sechestrul asigurator asupra bunurilor ziaristilor clujeni cercetati pentru santaj. Dosarul celor sapte ziaristi din Trustul Gazeta, cercetati pentru constituirea unui grup infractional si santaj
Procurorii Parchetului instantei supreme au instituit sechestrul asigurator asupra bunurilor ziaristilor clujeni cercetati pentru santaj. Dosarul celor sapte ziaristi din Trustul Gazeta, cercetati pentru constituirea unui grup infractional si santaj calificat, a fost declinat, in urma cu trei zile, de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Cluj la structura centrala. Cazul a fost declinat pentru ca procurorii care-l instrumenteaza sa poata face cercetari si in judetele care nu intra in competenta DIICOT Cluj. Practic, DIICOT Cluj are in competenta judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Salaj si Maramures, dar in dosar au aparut persoane care depun plangeri in cazul jurnalistilor si in Bihor, si in Mures.
Arestati preventiv
Dintre cei sapte ziaristi clujeni, cinci au fost arestati preventiv, in urma cu o saptamana. Acestia sunt presedintele Trustului Gazeta, Liviu Man, directorul executiv al trustului Aurel Muresan, directorul executiv al Gazetei de Cluj, Dorel Vidican, directorul de publicitate al Gazetei de Oradea, Anca Cocut si directorul de investigatii de la Gazeta de Cluj, Ioan Otel, fost sef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate din IPJ Cluj.
Jurnalistii sunt acuzati ca ar fi santajat mai multe persoane publice, pe care le-ar fi amenintat ca vor dezvalui in ziare diverse fapte, reale sau imaginare, despre ei. Impotriva acestora au depus plangeri zece persoane. Potrivit Mediafax, in anul 2004 cei sase ar fi constrans (prin amenintari cu darea in vileag in publicatiile trustului de presa) oameni de afaceri, politicieni, directori de institutii publice, persoane de conducere din administratia locala sa incheie, prin societatile pe care acestia le detin sau le conduc, contracte de publicitate cu trustul de presa, in conditiile in care o mare parte din foloasele materiale obtinute prin aceasta modalitate le-au folosit in interes personal. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.