Costel Constanda, proprietarul zonei verzi, a pierdut procesul cu alesii locali ai Capitalei. Astfel, omul de afaceri nu mai poate sa construiasca in Parcul Bordei cartierul rezidential mult visat. Tribunalul Bucuresti a respins ieri actiunea l

Costel Constanda, proprietarul zonei verzi, a pierdut procesul cu alesii locali ai Capitalei. Astfel, omul de afaceri nu mai poate sa construiasca in Parcul Bordei cartierul rezidential mult visat.

Tribunalul Bucuresti a respins ieri actiunea lui Costel Constanda impotriva consilierilor generali, catalogand-o drept neintemeiata. El poate sa faca insa recurs la Curtea de Apel. Constanda cerea instantei sa-i oblige pe alesii locali sa voteze modificarea Planului Urbanistic Zonal, permitandu-i astfel construirea a sapte vile de lux si a unui hotel de 18 etaje. De asemenea, el mai solicita consilierilor generali trei milioane de euro, bani pe care i-a imprumutat pentru a cumpara drepturile litigioase de la familia Lincaru, cea care initial avea terenul, si inca 35 de milioane de euro drept beneficii nerealizate, cu alte cuvinte, banii pe care i-ar fi obtinut pana acum daca autoritatile i-ar fi aprobat sa amplaseze cartierul rezidential. ""Cum e posibil sa ceri despagubiri in conditiile in care nu ai un proiect autorizat pe niste cladiri care nu exista? Constanda nu avea cum sa castige"", ne-a spus Florin Bumbas, consilier general.

In aceste conditii, omul de afaceri nu mai poate sa construiasca decat atat cat ii permite legea, pe 15% din suprafata parcului, si numai constructii usoare, sezoniere, care sa nu afecteze spatiul verde.

ILEGAL. Au trecut aproape doi ani de cand Jurnalul National a semnalat inceperea distrugerii Parcului Bordei. La 23.07.2004 s-au aprobat primele defrisari. Prima care a semnat o autorizatie de taiere a copacilor a fost chiar Sulfina Barbu, fosta sefa a Directiei Protectiei Mediului, actual ministru al Mediului. Pe baza acordului, ei au urmat si celelalte avize care l-au ajutat pe Constanda sa taie aproape toti copacii din parc.

Nu numai Sulfina Barbu i-a intins o mana de ajutor omului de afaceri, ci si o parte a consilierilor generali, care, invocand despagubirile aberante de 38 de milioane de euro cerute de Constanda, militau pentru aprobarea proiectului.

""Aceasta hotarare este extrem de corecta si arata cat de false erau asa-zisele temeri ale unor consilieri ca vor fi obligati sa plateasca acele sume de bani, reusind sa induca frica in randul colegilor sai. Interesele au fost foarte mari"", ne-a spus Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1.
Nici Ministerul Culturii n-a stat degeaba. Membrii Comisiei Monumentelor Istorice s-au intalnit de doua ori pe furis pentru a-i indeplini visul lui Constanda, au dat chiar si un aviz favorabil in prima faza, anulat ulterior de ministrul Culturii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.