Ministerul Finantelor a cedat ieri-seara si ne-a raspuns raspicat la intrebarea care ii macina de citeva zile pe proprietarii de microintreprinderi: „In 2007, cota de impozitare va fi de 2% pentru toate microfirmele".

Acest raspuns oficial dat de Bogdan Grunevici, seful Biroului informare si relatii publice al ministerului, vine dupa ce chiar in cursul zilei de ieri expertii de la Finante au adincit ambiguitatea prevederilor dupa care ar trebui taxate microintreprinderile in 2007. Epopeea „cum vor fi taxate microfirmele in 2007" incepe la momentul adoptarii noului Cod fiscal, care prevede o impozitare diferita a microintreprinderilor in functie de activitatea pe care o presteaza: cele care fac productie vor avea o cota de impozitare de 2% din venit, iar cele care fac consultanta (in general forma preferata pentru plata salariilor prin microfirma) vor trece la sistemul cotei unice de 16% pe profit. In acel moment, toata lumea astepta normele de aplicare a Codului fiscal, pentru a vedea cum se va face practic aceasta diferentiere incepind cu 1 ianuarie 2007. Lovitura de teatru: „Cotidianul" scria luni in exclusivitate ca, potrivit normelor de aplicare a Codului fiscal, microintreprinderile, indiferent de domeniul de activitate, vor plati impozit de 2% pe venit in 2007. La o zi dupa aparitia materialului, oficialii Ministerului Finantelor au negat ca s-ar intimpla asa si au promis ca vor aduce clarificari, care pina la urma n-au mai venit. Acestia au argumentat ca normele de aplicare nu pot anula un articol dintr-o lege. In fapt, exact acest lucru se petrecea. In timp ce Codul fiscal prevede ca de la 1 ianuarie microfirmele cu profil de consultanta vor plati impozit de 16% pe profit, fata de 2% pe venit in prezent, normele de aplicare, publicate saptamina trecuta, prevedeau textual ca „analiza indeplinirii acestei conditii se va efectua pentru anul fiscal 2008 si pentru anii fiscali urmatori".

Risc de plata retroactiva

Asta pina ieri, cind ministerul a intervenit pe textul actului. Noua formulare, disponibila acum pe site-ul Finantelor, arata astfel: „Conditia intra in vigoare la 1 ianuarie 2007 si trebuie verificata pentru anul fiscal 2008 pe baza veniturilor realizate de contribuabili in anul fiscal 2007. Pentru anii fiscali urmatori conditia va fi verificata pe baza veniturilor realizate in anul fiscal precedent. Incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management se efectueaza prin analizarea contractelor incheiate". Un text de cinci ori mai lung care prevede acelasi lucru - identificarea microfirmelor cu profil de consultanta se va face abia in 2008.

Riscul era ca plata impozitului pentru microfirme pe 2007 sa se faca retroactiv, adica patronul va plati impozit de 2% in 2007, urmind ca anul urmator sa se regleze conturile cu Finantele, iar cei care au facut consultanta sa intre in noua grila de taxare si sa plateasca diferenta. Daca lucrurile s-ar fi petrecut asa, ar fi urmat un moment in care tensiunea la ghiseele Fiscului ar fi ajuns la cote maxime, pentru ca unii dintre proprietarii de microfirme s-ar fi putut trezi cu sume imense de plata, dupa ce tot anul si-au achitat constiinciosi datoriile catre stat.

Biris: Normele bat Codul

Una dintre cele mai avizate voci in domeniul fiscal, Gabriel Biris, Managing Partner al firmei Biris Goran, ne-a expus clar situatia.

„Conform legii (Codului fiscal – n.r.), de la anul microfirmele cu venituri din consultanta si management in proportie de peste 50 la suta din activitate nu vor mai fi considerate microintreprinderi. Deci vor plati, ca si celelalte firme, impozit de 16% din profit. In schimb, nu se stie care e procedura de aflare a acestui procent-limita. Finantele trebuie sa ne spuna ce inteleg prin venituri din consultanta, care sint codurile CAEN.

Pe linga acest fapt, din textul actual al normelor, din fericire aflat inca in discutie, rezulta ca acel alineat din Codul fiscal nu se aplica din 2007. Practic, se suspenda aplicarea legii prin norme, chestiune nelegala. Ministerul discuta chiar zilele acestea cu firmele de consultanta si e posibil ca totul sa se clarifice in scurt timp. Va spun sincer ca daca m-ar intreba acum un client ce impozit va plati anul viitor, nu as avea curajul sa-i spun ca va plati 2% in 2007. Desi normele asta spun", ne declara ieri Biris. Si exact cind toata lumea credea ca ministerul condus de Sebastian Vladescu a reusit sa impuna grila de impozitare din Codul fiscal si pentru 2007, modificind o prevedere din proiectul normelor de aplicare, Finantele au recunoscut deschis ca au pierdut razboiul: plata salariilor prin microfirma se va sfirsi in 2008.