Adrian Nastase se joaca de-a soarecele si pisica cu actuala conducere a PSD si in special cu Mircea Geoana punandu-i acestuia pe tapet diverse scenarii: demisia, demiterea sau candidatura sa la sefia partidului. Planul lui Nastase este simplu: pe de
Adrian Nastase se joaca de-a soarecele si pisica cu actuala conducere a PSD si in special cu Mircea Geoana punandu-i acestuia pe tapet diverse scenarii: demisia, demiterea sau candidatura sa la sefia partidului. Planul lui Nastase este simplu: pe de o parte este constient ca orice discutie despre candidatura ii provoaca frisoane lui Mircea Geoana, care se vede acum in fata unui al doilea posibil adversar, dupa liderul PSD Bucuresti - Sorin Oprescu; iar pe de alta parte se mentine in atentia mass-media dupa o lunga perioada de absenta. Eventuala candidatura a lui Nastase a cazut ca trasnetul peste partid. Secretarul general Miron Mitrea si vicele Ilie Sarbu au respins din start o astfel de ipoteza, spunand ca fostul premier nu are nici o sansa. Filialele au fost insa impartite: unele au vorbit despre cooptarea fostului lider in echipa de conducere, altele l-au sfatuit sa-si vada de problemele de la DNA.
Se gandeste la sefie
Fostul presedinte PSD a adus in discutie posibilitatea de a candida la Congresul din 10 decembrie, plecand de la "sugestia" pe care i-au facut-o, pe aceasta tema, niste colegi din partid. "E o sugestie pe care mi-au facut-o mai multi colegi. O sa reflectez foarte serios. E posibil sa accept sa candidez", a declarat Nastase, intr-o emisiune la Realitatea TV. El a tinut sa mentioneze ca in acest moment nu considera o prioritate candidatura sa. Nastase a apreciat ca, la congres, ar trebui clarificate problemele de doctrina ale partidului. In opinia sa, nu este statutar ca, la acelasi congres, sa fie modificat si statutul si sa fie organizate si alegeri interne.
Alianta PSD-PD
In aceeasi emisiune, Nastase a facut si o dezvaluire-soc, afirmand ca la sfarsitul lui 2003 sau inceputul lui 2004 i-a propus lui Traian Basescu o alianta PD-PSD, in perioada in care acesta era primar general si lider al formatiunii democrate. El a declarat ca Basescu i-a adresat o scrisoare in care ii cerea sprijinul pentru obtinerea unui credit care necesita garantii guvernamentale. El a sustinut ca, in urma acelei scrisori, s-a intalnit, la Palatul Victoria, cu Traian Basescu, care era in conflict cu Consiliul General, dominat de PSD, si i-a propus o alianta, spunandu-i ca nu are rost ca cele doua formatiuni sa mearga "separat, intr-o singura directie". Adrian Nastase a relatat ca, dat fiind ca se apropiau alegerile locale, i-a propus lui Traian Basescu sprijinul PSD pentru candidatura la Primarie, precum si pentru proiectele sale, urmand ca PD si PSD sa mearga impreuna in alegerile parlamentare. "Tu candidezi ca primar, te sprijinim, vei avea ajutor pentru toate proiectele, iar la alegerile parlamentare mergem impreuna", a sustinut Nastase ca i-ar fi spus lui Basescu. Fostul premier a afirmat ca i-a propus lui Traian Basescu chiar sa iasa impreuna intr-o conferinta de presa pentru a anunta inceperea negocierilor in vederea unei colaborari. "Basescu a spus ca nu e pregatit, ca are nevoie de o luna sa se gandeasca, dupa care a refuzat", a declarat Nastase, precizand ca Traian Basescu poate confirma aceste lucruri.
Vanghelie, mai agasant de cand a devenit mitocan
Nastase nu a vrut sa-i ramana dator primarului "Care este" - Marian Vanghelie, asa incat, ieri dimineata, intr-o interventie la Radio Guerrilla, fostul lider PSD a spus ca primarul de la cinci este mult mai agasant de cand a devenit mitocan. "Vanghelie era mult mai simpatic cand era agramat; cand devine mitocan e destul de agasant", a mai spus Adrian Nastase, care a adaugat si faptul ca Marian Vanghelie a fost adus in PSD de catre Miron Mitrea, informeaza NewsIN. El a replicat si afirmatiilor lui Marian Vanghelie conform carora s-ar fi saturat de "ironiile imputite ale lui Nastase si sa-i mai numere "ouale" si "bancutele". "Nu l-am invitat niciodata sa-mi numere ouale, pentru ca numaratul este o actiune complicata", a comentat Nastase.
Mitrea: "Sa candideze, daca e barbat"
Comentariile la o posibila candidatura a fostului premier la sefia PSD nu s-au lasat asteptate. Miron Mitrea i-a recomandat fostului premier "sa candideze, daca e barbat", "sa se mai puna si el la treaba". "Statutul spune ca acel avertisment nu este valabil pana nu-l confirma instanta superioara, deci organizatia de Bucuresti. Nu era nevoie noi ieri sa spunem treaba asta. Noi am spus-o pentru presa, dom'le, urmeaza instanta de Bucuresti, care poate sa spuna ca nu e in regula, sau din contra, poate sa agraveze", a spus Mitrea. Referindu-se la reprosurile facute de Nastase actualei conduceri a PSD, secretarul general al PSD a spus ca nu trebuie sa-i raspunda lui Adrian Nastase, pentru ca "nu mai e la nivelul" la care trebuie sa i se raspunda. "Te voteaza lumea, esti sef; nu te voteaza lumea, mergi acasa si scrii carti, asta-i viata pana la urma", a opinat Miron Mitrea, care a tinut sa arate ca este satul sa discute "numai despre ce vrea Adrian Nastase".
Sarbu: "Nici o sansa"
Vicepresedintele Ilie Sarbu a fost de parere ca Nastase nu are nici o sansa sa revina la presedintia partidului. "Eu nu fac parte dintre presedintii de filiale care l-au sunat pe Nastase sa-i spuna ca-l vor sustine daca va candida la conducerea partidului. Din punctul meu de vedere, Nastase nu are nicio sansa sa redevina presedinte", a declarat Sarbu. El a spus ca nu s-a gandit, inca, ce pozitie va adopta daca fostul presedinte ar fi exclus din partid, dar a subliniat ca acesta este atributul organizatiei din care fostul premier face parte. Liderul grupului de la Cluj, Ioan Rus, a mentionat ca nu a discutat niciodata despre o eventuala sustinere in partid, precizand insa ca si-a declarat, inca de la Targu Mures, sprijinul pentru Mircea Geoana. Pe de alta parte, senatorul Vasile Dancu a recunoscut ca Nastase se mai bucura de sustinere in partid. Cu toate acestea, a spus Dancu, in contextul actual fostul premier nu are sanse in fata lui Mircea Geoana.
Teritoriul impartit
Filialele au avut pareri diferite. In timp ce Valcea, Olt si Gorj au spus ca Nastase ar trebui sa se alature echipei de conducere, Maramuresul, Doljul si Muresul au sustinut ca acesta nu are sanse si ar trebui sa-si rezolve problemele pe care le are la DNA. Pesedistii din Maramures au fost de parere ca un contracandidat mai bun decat Geoana este Sorin Oprescu, iar PSD Suceava a propus anularea sanctiunii aplicata de sectolul 1 fostului lider. Cei din Sibiu au mentionat ca il sustin pe Geoana, dar ca nu se leapada de Nastase, iar cei din Bistrita Nasaud au mentionat ca fostul presedinte PSD este un om valoros care poate candida. In timp ce Aradul a apreciat ca Nastase nu va castiga alegerile, PSD a refuzat sa comenteze, mentionand insa ca nu se afla printre cei care i-au cerut sa candideze.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.