Jucatoarea franceza de tenis, lidera a clasamentului din 20 martie 2006, va pierde aceasta pozitie in detrimentul Mariei Sarapova sau al belgiencei Henin-Hardenne.

Inainte de a disputa al doilea sau meci in Turneul Campioanelor de la Madrid, Amelie Mauresmo spunea ca nu isi poate pastra pina la sfirsitul anului prima pozitie in ierarhia mondiala a tenisului feminin. Am venit aici fara mari sperante", spunea frantuzoaica, obosita parca dupa aproape opt luni de suprematie. Miercuri seara, dupa victoria Martinei Hingis in fata Nadiei Petrova (6-4, 3-6, 6-3), a devenit clar ca Mauresmo va preda coroana.

Trei conditii grele

Pentru a ramine numarul 1 ar fi trebuit sa indeplineasca trei conditii: sa cistige turneul, Maria Sarapova sa nu treaca de semifinale, iar Justine Henin-Hardenne sa termine pe ultimul loc in Grupa Galbena.

Aceasta din urma conditie nu mai poate fi indeplinita dupa disputa Hingis - Petrova, deoarece Henin va obtine cel putin locul trei, chiar in cazul in care va suferi doua esecuri (cu Mauresmo si Petrova). Ea are avantajul victoriei directe asupra lui Hingis, care va ramine doar cu un succes daca va pierde ultimul joc, cu Mauresmo. Pe de alta parte, daca va cistiga Hingis, frantuzoaica va fi eliminata inca din faza grupelor.

Avantaj Henin

In aceste conditii, ramin sa se bata pentru prima pozitie a clasamentului WTA Justine Henin-Hardenne si Maria Sarapova. Belgianca are avantaj in fata rusoaicei, fiindu-i suficienta pentru ascensiune atingerea finalei, chiar daca Sarapova ar cistiga competitia. Blonda siberiana a obtinut miercuri seara al doilea succes in Grupa Rosie, 6-4, 6-4 cu Kim Clijsters, meci dupa care a declarat: A fost cel mai bun meci al meu, dupa victoria de la US Open". In aceeasi grupa, Elena Dementieva este ca si eliminata din lupta pentru semifinale, ea bifind deja doua infringeri. Ultima a fost consemnata in fata Svetlanei Kuznetova (5-7, 3-6).