Desi Franta a solicitat Israelului sa inceteze survolurile in spatiul aerian libanez, in ideea de a preveni eventualele incidente neplacute, de genul celui produs la 31 octombrie, anul acesta, aviatia militara israeliana a realizat, ieri, o noua incu
Desi Franta a solicitat Israelului sa inceteze survolurile in spatiul aerian libanez, in ideea de a preveni eventualele incidente neplacute, de genul celui produs la 31 octombrie, anul acesta, aviatia militara israeliana a realizat, ieri, o noua incursiune in regiune. Doua avioane de vanatoare israeliene au survolat la joasa altitudine localitatea de coasta Naqura, Cartierul General al Fortei Interimare a Natiunilor Unite in Liban (FINUL), indreptandu-se ulterior spre orasul Baalbeck, potrivit Mediafax. Ambasadorul israelian la Paris, Daniel Shek, a fost convocat, ieri, la MAE francez, pentru a i se prezenta pozitia autoritatilor din Hexagon cu privire la incidentul de la sfasitul lunii trecute, cand castile albastre franceze desfasurate in Liban s-au aflat pe punctul de a deschide focul asupra unor avioane militare israeliene care survolau sudul tarii. Incidentul a ajuns in atentia Parlamentului francez, ministrul Apararii, Michelle Alliot-Marie, afirmand, miercuri, in plen, ca militarii francezi "au evitat la limita o catastrofa" in data de 31 octombrie. Aeronavele israeliene de tip F-15 se aflau in picaj, dupa care si-au redresat traiectoria, "ceea ce constituie clar o manevra de atac care consta in mod normal intr-un atac cu bomba sau un tir de artilerie", a explicat oficialul francez, referitor la incidentul din octombrie, calificand "riscurile pe care pilotii iresponsabili le provoaca in acest mod" drept "intolerabile". "Atrag deci atentia, pentru a doua oara, dupa ce am facut acelasi lucru si in fata ONU, asupra necesitatii de a respecta FINUL", a mai spus Alliot-Marie, facand, totodata, trimitere si la alte incidente care "ar fi putut fi extrem de grave" si in care au fost implicate avioane israeliene "ostile fata de navele franceze sau germane".
La randul sau, seful diplomatiei franceze, Philippe Douste-Blazy, a declarat ca "se impune un avertisment dat autoritatilor israeliene pentru ca astfel de incidente sa nu mai aiba loc". Incursiunile armatei israeliene desfasurate in Liban, in pofida suspendarii focului intre statul evreu si Hezbollah, in vigoare de la 14 august dupa circa o luna de confruntari, au generat criticile comunitatii internationale, aminteste Mediafax. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.