Liderul PIN Cozmin Gusa a sustinut ieri intr-o conferinta de presa ca fostul consilier prezidential Theodor Stolojan a fost "trezorierul Securitatii". Pe de alta parte, Gusa a spus ca fostul lider liberal a fost santajat in 2004 de PSD pentru a se re
Liderul PIN Cozmin Gusa a sustinut ieri intr-o conferinta de presa ca fostul consilier prezidential Theodor Stolojan a fost "trezorierul Securitatii". Pe de alta parte, Gusa a spus ca fostul lider liberal a fost santajat in 2004 de PSD pentru a se retrage din cursa prezidentiala. Ajutat de o schema care continea greseli gramaticale, Gusa a prezentat "cazul Stolojan-trezorierul Securitatii", intr-o maniera didactica, facand mai intai o introducere ampla despre "deconspirarile selective facute de Liviu Turcu". Pornind de la motto-ul conferintei de presa "Basescu! Traian Basescu", parafrazand o replica din celebra serie de filme "James Bond", Gusa a criticat lista lui Turcu, aratand ca aceasta este lipsita de probe. Liderul PIN a mai comentat ca din lista a fost omis strategic Theodor Stolojan, explicatia fiind ca "Turcu protejeaza si favorizeaza atat PD cat si pe Traian Basescu. "Liviu Turcu realizeaza o manipulare prin omisiune", a adaugat Gusa. "Liviu Turcu a tacut. El a vorbit cu banalitate si fara dovezi despre lista sa, dar l-a ocolit intentionat pe Theodor Stolojan. Acesta nici n-a fost verificat, pentru ca inca este activ", a avertizat deputatul. Pentru a demonstra lipsa de credibilitate a listei respective, Gusa a venit si cu alt exemplu, cum ca Liviu Turcu l-a omis de pe lista si pe Silvian Ionescu, membru PD, care a fost seful Directiei Securitatii pentru Europa de Est si care l-a avut subaltern tocmai pe autorul topului. Potrivit lui Gusa, in reteaua informativa condusa de Silvian Ionescu se afla si Traian Basescu care lucra la Anvers. Deputatul a mai sustinut ca Liviu Turcu a fost securist in 1989, apoi a lucrat la CIA si actualmente este ofiter acoperit al SIE sau SRI.
"Singurul civil angajat la Securitate"
Referindu-se la "trezorierul Stolojan", Gusa a explicat ca fostul consilier prezidential a fost angajat, inainte de 1989, la Securitate, la UM 0107, ca referent de specialitate si la Ministerul de Finante ca director, coordonand operatiunile valutare speciale. "A fost singurul civil angajat de specialitate in cadrul Securitatii", a mai spus Gusa. Acesta a sustinut ca, in 1986, din ordinul lui Nicolae Ceausescu, Stolojan a fost demis din functia inalta pe care o detinea si a ajuns un simplu executant in minister. Aceasta demitere i-ar fi provocat lui Stolojan o cadere nervoasa, fiind internat la sanatoriul din Predeal. Gusa a mai explicat ca, in campania electorala din toamna lui 2004, PSD l-ar fi santajat pe Theodor Stolojan tocmai cu acest dosar al internarii sale, fapt care a adus la retragerea sa din cursa prezidentiala. Liderul PIN a subliniat ca, la vremea respectiva, Traian Basescu a declarat pentru un post de radio, ca Theodor Stolojan a renuntat la a mai candida pentru Presedintie, fiind victima unui santaj. "Acesta este dosarul pentru care a fost santajat Stolojan in 2004 de PSD pentru a se retrage", a intarit Gusa.
Arhiva PCR ar lamuri lucrurile
Vorbind despre activitatea lui Stolojan ca trezorier al Securitatii, Gusa a spus ca miscarile fostului consilier prezidential au fost coordonate de coloneii Stelian Octavian Andronic si Constantin Anghelescu. Potrivit lui Gusa, Theodor Stolojan este cel mai mare fost demnitar al statului, cel mai influent om care provine din structurile fostei Securitati si care este inca activ. "Cei vizati stiu ca este interzis prin lege sa fie deconspirati cei care sunt inca ofiteri activi. Si de-aici siguranta lor!", a spus liderul PIN. Cozmin Gusa a mai spus ca datele pe care le are despre Theodor Stolojan provind de la jurnalisti "care nu le pot publica", istorici care au studiat arhiva PCR si din discutii private cu "fel de fel de oameni". Gusa a mai aratat ca documentele care ar putea sa faca lumina in acest caz ar fi in arhiva PCR. "Ii rog pe cei de la CNSAS sa verifice", a adaugat Gusa.
Liderul PIN a subliniat ca inca din vara a facut public faptul ca doi fosti premieri au lucrat cu fosta Securitate, iar pana acum a strans date despre Stolojan. Gusa a spus ca peste o saptamana urmeaza sa faca public si numele celui de-al doilea fost prim-ministru, pentru a carui prezentare inca strange probe. (V.D.)
Theodor Stolojan: "Fabuleaza!"
Fostul lider liberal Theodor Stolojan a negat acuzatiile lui Cozmin Gusa, conform carora ar fi lucrat cu fosta Securitate si ar fi fost santajat in 2004 de PSD pentru a se retrage din cursa prezidentiala, catalogandu-le drept "improvizatii". Stolojan a spus ca, de fapt, liderul PIN "fabuleaza". "Cozmin Gusa fabuleaza, nu am lucrat cu nici o unitate a Securitatii, nu am fost ofiter sub acoperire, nu am fost referent in nici o unitate militara, iar in Ministerul Finantelor nu a existat o directie de aport valutar special. Tot ce spune Cozmin Gusa despre mine sunt improvizatii ale dansului", a declarat Stolojan, citat de Mediafax.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.