Urmatorul autor din „Colectia Cotidianul" si-a cistigat faima printr-un stil ce imbina literatura cu fotografia si istoria cu mitul.

Michael Ondaatje si-a inceput cariera literara cu trei volume de poezie: „Monstrii cotidieni" (1967), „Omul cu sapte degete la picioare" (1969) si „Sobolanul" (1973). Toate au fost elogiate pentru viziunea suprarealista a autorului si pentru folosirea unor imagini macabre si a unor intimplari neasteptate care il obliga pe cititor sa-si schimbe perspectiva asupra lumii. Romanele sale, pentru care a de-venit cunoscut, de altfel, sint o combinatie originala de poezie, proza si reprezentari vizuale, in care realitatea se impleteste cu fictiunea. Asta se intimpla in „Billy the Kid" (1970), un roman vizionar care imbina povestirea cu istoria si mitul lui William Bonney, alias Billy the Kid, un personaj singeros si totodata un soi de nelegiuit sanctificat. In afara de celebrul roman „Pacientul englez", cele mai apreciate opere ale lui Ondaatje au fost „In familie" (1982), „In pielea unui leu" (1987) si „Obsesia lui Anil" (2000). „In familie", scris dupa calatoria autorului in Sri Lanka, in anii ’70, e un volum semiautobiografic, ce descrie mitologia baroca a familiei sale olandezo-ceyloneze. „In pielea unui leu" e romanul in care Ondaatje se joaca, din nou, la frontiera dintre istorie si mit. Multi cititori au descoperit cartea dupa succesul „Pacientului englez", dintr-un motiv foarte simplu: personajul principal, plasat in anii ’20 in Toronto, isi cistiga existenta cautind un milionar disparut, iar in cursul aventurilor sale ii intilneste pe protagonistii din „Pacientul englez".

Cel mai recent best-seller al lui Michael Ondaatje a fost „Obsesia lui Anil", roman recompensat cu celebrul Premiu Médicis. Anil este o tinara care s-a nascut in Sri Lanka si a studiat in America, devenita antropolog legist care investigheaza o serie de crime comise pe insula. Dincolo de acest inceput aproape macabru, romanul si-a cistigat elogiile printr-o poveste despre dragoste si familie, despre identitate si despre inamici necunoscuti, despre cautarea unui trecut ascuns, toate invaluite intr-o nuanta de mister captivant.

Citeste mai mult:

Colectia COTIDIANUL. Intra in carti!