Desi fusese anuntat ca o dezbatere despre legislatia de adoptii, colocviul de ieri de la Bruxelles s-a transformat intr-o actiune de „stigmatizare" a Romaniei.

Dezbaterea organizata de cei doi europarlamentari promotori ai reluarii adoptiilor internationale, Claire Gibault si Jean-Marie Cavada, ieri, la Parlamentul European, a intentionat sa puna pe hirtie exemple de legi privind adoptia din statele Uniunii Europene. Insa colocviul s-a transformat intr-o discutie axata in special pe evidentierea situatiei precare din sistemul de protectie a copilului din Romania, ca exemplu negativ, si pe necesitatea schimbarii legii adoptiilor aici. Un functionar public din Comisia Europeana chiar a fost invitat sa iasa afara din sala cind a incercat sa-si prezinte punctul de vedere referitor la evolutia Romaniei.

Adversarii, dati afara

Roelie Post, care a monitorizat sistemul de protectie a copilului timp de opt ani, din partea Comisiei Europene, a fost scoasa din sala de conferinta la cererea lui Jean-Marie Cavada, care a argumentat ca aceasta a „agresat" o fata de la Poiana Soarelui, adusa sa povesteasca traumele suferite in centru. „Va rog sa iesiti afara, pentru ca nu aveti dreptul sa vorbiti, dupa ce ati agresat-o pe Larisa pe hol", a argumentat Cavada. Insa fata, prezenta in prezidiu, a negat acuzatia dind din cap.