Curtea va avea o jurisdictie extinsa, devenind o replica la scara mondiala a Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie, creat in 1993.

Primul caz judecat de TPI este cel al lui Thomas Lubanga, lider al militiilor congoleze, acuzat de crime de razboi. Conflictul de patru ani din Republica Democrata Congo a provocat aproximativ patru milioane de victime.

O institutie „complementara"

Conform Statutului de la Roma, actul fondator al Curtii, instanta internationala are jurisdictie asupra cazurilor de genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi, care afecteaza comunitatea internationala ca intreg. Procurorul-sef al CPI poate demara investigatiile la cererea Consiliului de Securitate al ONU, a statelor semnatare ale Statutului sau a organizatiilor nonguvernamentale si chiar a cetatenilor. Conform Statutului, CPI este o instanta complementara celor nationale, investigind doar cazurile tratate incorect la nivel national. SUA s-au opus initial crearii Tribunalului, temindu-se de posibilele acuzatii pe care acesta le va aduce militarilor americani.