Populatia va plati incepand de sambata cu pana la 8,5% mai mult pentru gazele naturale consumate, conform noilor preturi aprobate de ANRGN in urma cu doua saptamani. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale ((ANRGN) a anunta
Populatia va plati incepand de sambata cu pana la 8,5% mai mult pentru gazele naturale consumate, conform noilor preturi aprobate de ANRGN in urma cu doua saptamani. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale ((ANRGN) a anuntat ca noile majorari au fost determinate de divergentele dintre producatorii si distribuitorii de gaze, care nu reuseau sa semneze contracte de livrare, punand astfel in pericol securitatea alimentarii. Dupa ce ANRGN a anuntat ca de la 11 noiembrie va creste pretul gazelor naturale din productia interna de la 330 lei/1000 mc, nivelul pe care il recomandase pentru ultimul trimestru, la 397,5 lei/1000 mc, producatorii si distribuitorii au demarat semnarea contractelor. Potrivit declaratiilor ministrului Economiei, Codrut Seres, Petrom a semnat un contract de livrare de gaze valabil pana la 1 ianuarie 2007 cu E.ON Gaz Romania (fostul Distrigaz Nord) si, pana astazi, urma sa semneze si cu Gaz de France, proprietarul Distrigaz Sud. Scumpirea din 11 noiembrie este cea de-a patra din acest an, in total, majorarea tarifelor la gaze pentru 2006 fiind de circa 30%. La 1 ianuarie 2006, pretul gazelor naturale a crescut in medie cu 17%, la 1 aprilie cresterea de pret medie a fost de 3,8%, iar la 1 iulie scumpirea s-a cifrat la 1,54%. Pentru cei doi mari distribuitori, E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud, pretul gazelor naturale livrat consumatorilor casnici cu un consum de pana la 2400 mc/an creste pana la nivelul de circa 10.850 lei/mc (suma care include si TVA). Cresterea tarifelor la gazele naturale de la 11 noiembrie a antrenat si cresterea tarifelor la electricitate si energie termica. Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), incepand cu 1 decembrie 2006, pretul energiei electrice livrate consumatorilor finali captivi (printre care si populatia) se majoreaza in medie cu 4,72%. In ceea ce priveste efectele asupra pretului energiei termice, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile publice de gospodarie Comunala (ANRSC), Janina Preda, a declarat ca "dupa scumpirea gazelor, pretul real de producere a energiei termice va creste. Diferenta de pret trebuie suportata ori de autoritatea locala ori de populatie", transmite NewsIn. Potrivit oficialului ANRSC, consiliile locale trebuie sa decida daca pot si vor sa acopere cresterea pretului energiei termice sau majoreaza pretul de facturare catre populatie a apei calde si caldurii. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.