La cea de a XVII-a editie a Zilelor basmului la Berlin (2-19 noiembrie), capul de afis este Romania, reprezentata de catre Teatrul Tandarica, Dubasii din Branesti si plasticianul Lucian Secrieru-Dragomir. Tema acestui an - "Dunarea - fluviu al basmului" - isi propune sa aduca in spatiul german cultura, istoria si obiceiurile din tarile riverane frumosului fluviu albastru.
Centrul german pentru cultura basmului" organizeaza anual, sub motto-ul "Lumea se intalneste la Berlin", festivalul "Zilele basmului berlinez". Fiecare editie prezinta cate o tara sau regiune, reprezentata prin povestile ei. Anul acesta, in locatii diverse sunt organizate, timp de 17 zile, peste 1000 de manifestari: spectacole de teatru si dans, expozitii, concerte, lecturi, concursuri, festivaluri de creatie, workshop-uri, teatru de strada, precum si un simpozion international cu tema "Dorul dupa nemurire". Personajele cheie ale actualei editii sunt Dracula, Ondina Dunarii si printesa Sissi.
Sissi il intalneste pe Dracula
Spectacolul de inaugurare a celei de a XVII-a editii a fost "Sissi il intalneste pe Dracula" (3 noiembrie), urmat de recitalul Dubasilor din Branesti (ansamblu folcloric al Casei de cultura Faget format din 16 tineri care bat duba - toba traditionala). Romania va fi un punct de atractie nu numai pentru ca Dunarea are cel mai lung parcurs pe teritoriul tarii noastre, ci si datorita implicarii active a Institutului Cultural Roman (ICR) "Titu Maiorescu" din Berlin in acest proiect de anvergura.
Prezenta Romaniei la Zilele basmului din capitala Germaniei se va derula dupa cum urmeaza: * 11 noiembrie - orele 19.30, ICR Berlin, premiera "Faust"- prelucrare libera dupa Marlowe si Goethe, spectacol al Teatrului Tandarica din Bucuresti premiat (categoria "cel mai original spectacol") la a X-a editie a Festivalului Mondial al Teatrelor de Papusi de la Praga, 2006; regia, scenografia, muzica, scenariul si interpretarea Gabriel Apostol, Ion Brancu si Mariana Zaharia; orele 20.30 - vernisajul expozitiei "Povesti romanesti: Personaje, povesti, arta"; grafica si pictura a artistului plastic Lucian Secrieru Dragomir din Iasi, care expune 40 de planse cu ilustratii la povesti romanesti si germane. Expozitia ramane deschisa pana pe 19 noiembrie. Stand de carte romaneasca pentru copii, edituri romanesti (Corint, Humanitas, Teora, Paralela 45 s.a.) * 9, 13 14 si 16 noiembrie - orele 10.00 si 16.00, patru biblioteci berlineze, Lucian Secrieru Dragomir - Atelier cu copii germani (workshop interactiv cu scolari germani pe teme si personaje legate de basmele romanesti) * 12 noiembrie, de la orele 10.00-18.00, FEZ-Berlin (centru cultural polivalent pentru tineret) - doua reprezentatii ale Teatrului Tandarica; "Capra cu trei iezi", adaptare de Cristian Pepino dupa Ion Creanga (in limba germana). In foaierul central, in cadrul programului muzical sustinut de reprezentantii diverselor tari - program de folclor romanesc cu Oana Chitu si Dejan Jovanovic (Berlin); expozitie de carte romaneasca de povesti * 13 noiembrie, orele 10.00, Primaria Berlin - "Capra cu trei iezi"; la orele 19.00, in cadrul programului "Amintiri din copilarie" organizat sub patronajul Monikai Helbig, secretar de stat, scriitoarea Herta Müller va citi din creatiile proprii si din proiectul de carte realizat impreuna cu Oskar Pastior * 15 noiembrie, orele 19.30, ICR Berlin - "Tinerete fara batranete si viata fara de moarte"; actrita Bettina Schubert si pianistul de jazz Matthias Klein prezinta un spectacol de lectura si improvizatie scenica avand ca scenariu trei povesti romanesti din culegerea "Povesti valahe" a fratilor Schott * 18 noiembrie, orele 18.00, Tiyatron Berlin - "Lunga noapte a povestitorilor"; participa Andreea Gonze, o povestitoare din zona Sibiului (care traieste in prezent in Nürnberg, Germania).