Fostul lider PSD Adrian Nastase si-a postat pe pagina personala de Internet dosarul de urmarit alcatuit de fosta Securitate, dosar care cuprinde doar opt pagini si, in esenta, nu spune nimic. Cu toate acestea, dosarul a fost trecut la categoria "sigu
Fostul lider PSD Adrian Nastase si-a postat pe pagina personala de Internet dosarul de urmarit alcatuit de fosta Securitate, dosar care cuprinde doar opt pagini si, in esenta, nu spune nimic. Cu toate acestea, dosarul a fost trecut la categoria "siguranta nationala", prin decizia comisiei mixte SRI-CNSAS din 26 octombrie 2000, aceeasi care a secretizat in bloc dosarele mai multor politicieni, printre care si Radu Berceanu si Dan Voiculescu. In dosarul lui Nastase, care poarta numele "Ady" si a fost deschis de Securitate in mod paradoxal de-abia in la sfarsitul lunii septembrie 1989, ceea ce justifica numarul foarte mic de pagini, se propune ca acesta "sa fie lucrat prin dosar de urmarire informativa" si se cere, in vederea realizarii acestui demers, aprobarea "organelor de partid". Aceasta deoarece Nastase era membru PCR. Intentia de filare a suspectul intervine, potrivit dosarului, exact in perioada in care Nastase urma sa plece intr-o vizita in Franta. Documentul remarca faptul ca <<Ady>> a calatorit frecvent in strainatate, "in special in Franta, unde a tinut cursuri la Sorbona si UNESCO". Planul de masuri al Securitatii viza clarificarea tipului de relatii dintre "Daniel", despre care organele stiau sigur ca este "cadru al spionajului francez care actioneaza pe teritoriul R.S Romania sub acoperire diplomatica si Ady". Despre Ady, Securitatea voia sa stie neaparat "daca a fost racolat de spionajul francez si angrenat in rezolvarea unor sarcini informative pe teritoriul tarii noastre". Pentru verificarea acestor banuieli si prevenirea unor actiuni inopinate ale lui "Ady", Securitatea isi pusese toata increderea in sursa "Florea", "relatie apropiata a familiei <<Ady>>".
Acesta a fost instruit sa urmareasca in special intalnirile si discutiile familiei "Ady" cu cetateni straini, dar si daca suspectul de spionaj face vizite la ambasada Frantei. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.