Franta nu e singura tara in care valul musulman are probleme de afisare. Pe malurile Bosforului, promotorii si oponentii obiectului vestimentar se inteleg unii cu altii precum turcii.

Republica seculara instaurata de Kemal Atatürk si interdictiile dictate impotriva valului la vedere in institutiile publice se lovesc mai mereu de religiozitatea din rindul populatiei.

Moda care negociaza

Designerul Rabia Yalcin a gasit un unghi de abordare interesant, daca nu chiar obraznic, al regulilor religioase, noteaza BBC: o rochie roz lunga pina-n podea, cu un val de catifea neagra, in aparenta modeste, insa citiva nasturi desfacuti, si totul se transforma intr-un guler rasfrint care expune un decolteu generos. Intregul arsenal insa de purtat strict in casa. Desi a adus schimbari dramatice in societatea turca, de la alfabetul latin la dansurile publice, Atatürk nu a repurtat succese remarcabile in lupta cu valul. Astfel, fiica Rabiei poarta la scoala accesorii suficient de funcky incit sa nu atraga reprosurile profesorilor. Nu acelasi lucru a reusit sa-l faca insa si colega sa, Aslinur, care si-a dat jos valul pentru o nota buna la un examen. Toti cei care lucreaza in politica, in serviciul civil sau in scoli trebuie, de altfel, sa-si dezveleasca chipul.

Militantism ascuns privirii

La polul opus se afla controversatul fotograf de nuduri Bedri Baykan, care este de parere ca valul in zilele noastre este o declaratie fatisa a militantismului islamic. Un fost militar, Edib Baykam, merge mai departe si sustine ca grupuri religioase platesc femeile sarace sa poarte in public figura acoperita.

Europa e impartita

Daca in Franta presedintele Jacques Chirac a promulgat in 2004 legea de interzicere, in numele laicitatii, a oricarui semn religios vizibil, in restul tarilor situatia este mai laxa. Marea Britanie tolereaza portul valului, in timp ce in Germania s-au purtat multa vreme discutii aprinse fata de acceptarea acestuia in scoli.