De la 1 ianuarie, proprietarii de restaurante si de baruri vor plati o suprataxa de pina la 3.000 RON.

N-a fost sa fie chiar „taxa pe scaun" readusa in discutie la un moment dat anul trecut, ci taxa pe birt, introdusa in noul Cod fiscal votat in vara de Parlament.

Pentru anul viitor, proprietarii de restaurante si de baruri vor plati bugetului local, adica primariei, o taxa pentru eliberarea sau, dupa caz, vizarea anuala a autorizatiei privind desfasurarea activitatii de alimentatie publica in suma de pina la 3.000 RON.

Remes e de vina

Aceasta noua taxa este varianta gasita de autoritati la taxa pe numarul de scaune din restaurante, idee lansata, pe vremea CDR, de ministrul Finantelor de atunci, Decebal Traian Remes. La acea vreme se intentiona o „amenda" fiscala pentru fiecare scaun pus la masa din restaurant sau la terasa, astfel ca patronii se gindeau deja la clientii care vor sta la un sprit in picioare sprijiniti in coate sau la bancute, greu de clasificat din punct de vedere fiscal.

Ministrul Finantelor actual, Sebastian Vladescu, spunea in ultimele luni ale anului trecut ca nu se poate pune o astfel de taxa pe scaun, dar ca ideea este buna si ca asteapta sugestii. Pesemne ca le-a primit din moment ce aceasta taxa pe restaurant si pe bar va fi aplicata, pentru ca ea este cuprinsa si in Codul fiscal publicat la 1 august in Monitorul Oficial, si in proiectul legii privind bugetul pe 2007.

Birul pe birt

Potrivit legii, taxa va fi platita de comerciantii a caror activitate se desfasoara potrivit Clasificarii Activita-tilor din Economia Nationala - CAEN - in clasa 5530 - restaurante si 5540 - baruri. Ea se datoreaza bugetului local al comunei, al orasului sau al municipiului, dupa caz, in a carui raza administrativ-teritoriala se afla amplasata unitatea sau standul de comercializare.

Birul pe birt este denumit legal „taxa pentru eliberarea/vizarea anuala a autorizatiei privind desfasurarea activitatii de alimentatie publica" si este introdus de Codul fiscal valabil pentru anul viitor.

Noua taxa va fi stabilita de catre Consiliile Locale in suma de pina la 3.000 de lei.

Consiliile au astfel dreptul sa puna taxe mai mici pe circiumi, dar acest lucru pare putin probabil sa se intimple avind in vedere ca plafonul de 3.000 de lei este pus tocmai pentru a limita „lacomia" autoritatilor locale.

In Bucuresti, nivelul taxei va fi stabilit de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti si va intra la bugetul local al sectorului in a carui raza teritoriala se afla unitatea. Autorizatia se emite de catre primar.

Taxele pentru eliberarea autorizatiei se achita integral, anticipat eliberarii acestora, indiferent de perioada ramasa pina la sfirsitul anului fiscal respectiv.