Comisia Europeana a decis sa nu suspende inca negocierile de aderare cu Turcia, dar aceasta trebuie sa primeasca navele cipriote in porturile sale pina la mijlocul lui decembrie.

„Astazi am decis sa dam o sansa eforturilor diplomatice de a gasi o solutie", a declarat presedintele Comisiei, José Manuel Durão Barroso, despre decizia Comisiei de a nu suspenda imediat negocierile cu Turcia. Raportul prezentat ieri de Comisie despre stadiul extinderii UE arata ca Ankara trebuie sa indeplineasca cerinta acceptarii navelor cipriote pina la jumatatea lunii decembrie, urmind ca, altfel, negocierile sa fie suspendate. Comisia arata insa ca, inainte de Consiliul European de iarna (din decembrie), va trasa acestuia recomandari „relevante".

Inca exista tortura

Raportul Comisiei mai arata ca, in Turcia, „ritmul reformei politice a incetinit in ultimul an". Comisia critica Turcia pentru ca nu a facut destul pentru a opri practicarea torturii in tara si pentru protejarea dreptului la libera exprimare, ca si pentru indepartarea influentei militare din politica. De asemenea, executivul european ii cere Turciei sa acorde mai multe drepturi femeilor si minoritatilor religioase si nationale.

Croatia sta bine

In ce priveste progresele facute de Croatia, raportul prezentat ieri de Comisie este pozitiv, dar cere acestei tari sa intareasca lupta impotriva coruptiei si sa isi reformeze justitia si administratia. Balcanii de Vest vor trebui sa mai astepte deschiderea negocierilor. Raportul de ieri arata ca Serbia trebuie sa rezolve problema statutului regiunii Kosovo si sa aduca criminalii de razboi in fata Tribunalului Penal International. Muntenegru trebuie sa isi reformeze justitia si lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, ca si Albania. In cazul Macedoniei, reformele au incetinit, iar lupta impotriva coruptiei ramine slaba, arata Raportul Comisiei Europene. Viitoarele extinderi ale Uniunii nu vor putea avea loc decit dupa o reforma institutionala a organismului. Comisia a ajuns la concluzia ca Uniunea trebuie sa-si mentina si sa dezvolte progresele astfel incit sa isi poata continua agenda de extindere. Raportul nu defineste insa ce inseamna „capacitatea de absorbtie a UE".