Petrom, Rompetrol si Lukoil isi vor construi, fiecare, cite o termocentrala, iar o parte din energia produsa va fi vinduta pe piata libera.

Cele mai mari trei companii petroliere din Romania intentioneaza sa-si deschida capacitati de productie a energiei electrice, potrivit anunturilor facute in ultimele zile.

Ultima comunicare in acest sens a fost facut de compania rusa Lukoil, proprietarul rafinariei Petrotel Ploiesti si al unei retele de distributie care numara aproximativ 300 de benzinarii. Lukoil a anuntat ca va investi 73,5 milioane de dolari in reconstructia centralei termoelectrice de la rafinaria ploiesteana si chiar a depus, luna trecuta, la Agentia Romana pentru Investitii Straine, un proiect privind constructia unei capacitati de productie a energiei electrice. In plus, in septembrie, rusii au infiintat o firma, Lukoil Energy&Gas Romania, care va construi centrala.

Cu doar o zi inainte de anuntul facut de Lukoil, presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a spus ca firma va investi in constructia unei capacitati de generare a energiei electrice. Este vorba tot despre o centrala termoelectrica, avind o capacitate de 110 MW (cam a sasea parte din puterea unui reactor de la Cernavoda), care ar urma sa fie ridicata chiar la Midia. Constructia va demara la inceputul anului viitor si va costa intre 40 si 44 de milioane de euro, potrivit lui Patriciu. Amintim ca Rompetrol a cistigat, in 2004, licitatia pentru cumpararea centralei electrice de la Midia (fosta in proprietatea Termoelectrica, acum la Primaria Navodari), dar inca nu a intrat in posesia ei, fiind necesar in acest sens un act normativ dat de Guvern, care a tot intirziat sa apara.

Nici cea mai mare companie petroliera din Romania, Petrom, nu este straina de astfel de proiecte energetice. Cu citeva saptamini in urma, compania a anuntat oficial ca studiaza posibilitatea intrarii pe piata de electricitate, iar surse din industria petroliera au spus ca Petrom intentioneaza sa construiasca tot o centrala termoelectrica, cu o putere mare (fie de 400, fie de 800 MWh) pe platforma rafinariei Petrobrazi. Potrivit declaratiilor oficiale, la Petrom lucrurile sint la nivelul studiului de fezabilitate.

Avantajul combustibilului

Intrarea pe piata de electricitate este un avantaj pentru companiile petroliere. Din informatiile inca neoficiale, Petrom vrea sa construiasca o centrala pe gaz, urmind sa foloseasca drept combustibil gazul din productia interna. Nu se stie inca daca centrala va plati mai putin decit pretul pietei pentru gaz (asa cum se intimpla cu combinatul chimic Doljchim, care este o divizie a Petrom) sau va primi gaz la fel ca si ceilalti consumatori. De cealalta parte, centrala Rompetrol va folosi gaz si pacura, ultimul combustibil putind fi produs la rafinaria Petromidia, iar primul putind fi cumparat avantajos chiar de la Petrom, care a anuntat ca va investi intr-o statie de gaz chiar la Midia, care sa trateze titeiul si gazele produse in Marea Neagra. Exista, bineinteles, si varianta importului. Lukoil Romania nu a anuntat inca ce tip de combustibil va folosi in centrala, dar va fi vorba, cel mai probabil, de gaz si de pacura, caz in care avantajele care tin de apartenenta la gigantul rus sint deja evidente.

Pierd „baietii destepti"

Companiile petroliere vor folosi energia produsa preponderent pentru nevoile proprii - Petrom are, pe linga cele doua rafinarii, peste 500 de statii si peste 1.000 de schele, iar Rompetrol detine, pe linga rafinarie, si o retea de peste 200 de statii, proprii si partenere. Insa, dupa cum au anuntat deja Rompetrol si Lukoil, o parte din energia produsa va fi vinduta pe piata.

Acum, cele trei companii petroliere primesc energie electrica de la distribuitori privati, Petrom si Rompetrol fiind alimentate de aceeasi firma, Energy Holding.