Cavaleri fantastici, violenta africana cu Oscar, animatii de trei feluri si o Marie Antoaneta moderna vin de sarbatori pe marile ecrane din Romania.

Cu zece zile inainte de Craciun, romanii au iar parte de aventura si de fantezie in stilul lui Tolkien. Pe 15 decembrie isi va face debutul in cinematografele autohtone o productie despre tarimuri fermecate, calareti, dragoni, spirite rele si eroi care sa le tina piept, cum numai Hollywoodul stie. Tot de sarbatori sint programate animatii cu pinguini, toalete sau instrumente muzicale, drame trecute in indrumarea lui Eastwood&Gibson si supravietuire de ghetou.

Tolkien la puterea a doua

Cele peste 2,5 milioane de exemplare vindute din cartea lui Christopher Paolini, „Eragon", alaturi de succesul garantat al oricarui scenariu fantastic, au determinat studiourile Fox 2000 Pictures sa puna la bataie milioane de dolari si sa ecranizeze romanul.

Daca protagonistul Edward Speleers este un actor blond si necunoscut pentru privirile cinefililor, Jeremy Irons si John Malkovich compenseaza pelicula cu notorietate, iar regizorul Stefen Fangmeier vine cu experienta efectelor speciale din „Salvati soldatul Ryan", „Twister" sau „Master and Commander: La capatul Pamintului". Paolini a inceput sa scrie „Eragon" la 15 ani, romanul fiind prima parte a trilogiei „Mostenirea", urmat in aprilie anul acesta de „Eldest". Cele doua carti au fost traduse in 40 de limbi si si-au facut aparitia si in librariile autohtone, prin Editura RAO.

Premiera monarhica

Iubita omului-paianjen devine Maria Antoaneta. Pe 22 decembrie, cinematografele romanesti o vor gazdui pe regina Frantei interpretata de Kirsten Dunst, cunoscuta mai ales din productiile „Omul-Paianjen" si regizata de Sofia Coppola, premiata cu Oscar pentru „Rataciti printre cuvinte" („Lost in Translation"). Unii critici de film din Hexagon au protestat ca regizoarea si-a luat anumite libertati nu numai fata de biografia reginei, dar chiar si fata de istoria Frantei. „Sa spui ca filmul este iresponsabil din punct de vedere istoric sau suspect politic este evident, dar nu semnificativ. „Antoaneta" Sofiei Coppola este o constructie moderna, care combina indiferenta cu dorintele sofisticate si luciditatea cu inselaciunea unui cintec pop", scrie insa „New York Times".

Gangsterul din Africa de Sud

„Tsotsi", in schimb, vine cu tot realismul actual pe care il poate aduce un gangster din Africa de Sud. Productia regizata de Gavin Hood a luat anul acesta Oscarul pentru cel mai bun film strain, scotind la rampa ghetourile din Johannesburg si muzica Kwaito, ca raspuns la hip-hopul american. „Energia urbana este similara cu cea braziliana din „Orasul Zeilor", dar povestea este mai conventionala", aminteste cronica din „Variety", adaugind entuziasmul cu care a fost primit filmul la premiera. Pentru sfirsitul anului mai sint programate comedia „Scoala de tantalai", cu Billy Bob Thornton, drama romantica „Fauteuils d’Orchestre" si, in ton cu sezonul, nelipsitul Tim Allen pe post de Mos Craciun, la a treia interpretare. Animatia din programul autohton va fi de provenienta franceza de data asta, „Piccolo, Saxo si restul echipei" de instrumente muzicale avind premiera in Romania pe 20 decembrie.

Staruri sub acoperire

In schimb, 2007 promite: pinguini cu voce de Nicole Kidman. Astfel, „Happy Feet - Mumble cel mai tare dansator", regizat de George Miller („Zona Crepusculara", „Calatorie spre centrul pamintului") readuce pinguinii pe ecrane, de data asta sub forma unei animatii despre un exemplar al speciei care nu poate cinta pentru a atrage atentia sexului opus. Tot o comedie animata este si „Aruncat la canal" („Flushed Away") cu Kate Winslet in vocea principala, pelicula mestesugita de cei de la DreamWorks, creatorii lui „Shrek" si „Madagascar".

Trecut si razboi

Mel Gibson revine in calitate de regizor, pe 5 ianuarie, cu „Apocalypto", o drama intre actiune si aventura, despre regatul Maya si un tinar numit Laba de jaguar, iar Clint Eastwood tine steagul sus cu pelicula pe vreme de razboi „Flags of Our Fathers". „Gridiron Gang", regizat de Phil Joanou, cu Dwayne „The Rock" Johnson, si „Xzibit" deschid anul cinematografic cu visul american: un grup de condamnati adolescenti se transforma intr-o echipa de fotbal american.