Razboiul tarifelor de interconectare se poarta, in primul rind, din grija clientului, cam al 1.000-lea motiv fiind banii.

Cuvintul „razboi" a fost folosit in mod obsesiv de catre presa pentru a explica pe scurt ceea ce se intimpla, in prezent, in sectorul telecomunicatiilor din Romania. De aceasta data, motivul scandalului sint tarifele de interconectare, adica banii pe care trebuie sa ii plateasca, pe minut, un operator de telefonie pentru ca un client de-al sau sa poata vorbi in alta retea.

Pe de o parte, s-au grupat frumos Vodafone si Orange, adoptind o pozitie de inertie magnifica si „bazati" pe cele 14 milioane de clienti pe care ii au impreuna. Pe de alta parte, ofensiva este condusa de Romtelecom, care a transmis pietei mesajul clar ca nu va mai inghiti ceea ce numeste „abuz" din partea ANRC (Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii), si alaturi de care au venit rapid Zapp, Cosmote, UPC Astral si RCS&RDS. Iar la mijloc, simulind o pozitie de neutralitate, se afla ANRC, acuzata ca tine partea gigantilor Vodafone si Orange, pe care ii ajuta sa creasca mari si frumosi, chiar daca nu au nevoie, intrucit detin 94% din piata, ca reglementeaza excesiv Romtelecomul, pe care il considera Satana, desi are doar jumatate din numarul de clienti ai oricaruia dintre cei doi mari operatori Vodafone si Orange, si ca a adoptat legislatia europeana prosteste, fara sa tina cont de faptul ca piata romaneasca e diferita de cea europeana, doar din dorinta de a fi mingiiati pe cap de Bruxelles, drept „campioni" ai acquis-ului.

De aici, teoria conspiratiei. Si tinind cont ca toti actorii bilciului, fara exceptie, spun ca, daca vor cistiga ei acest „razboi", va cistiga, in primul rind, consumatorul roman, m-am gindit sa impartasesc cu ei citeva dintre gindurile consumatorilor cu care am vorbit de cind a inceput „razboiul". Sau cum se vede toata tarasenia in piata.

Exista oameni convinsi ca situatia are drept cauza arogantele si presiunile internationale via Tariceanu (Vodafone prin Marea Britanie si Orange prin Franta, fata de, sa spunem, Romtelecom sau Cosmote prin Grecia). Exista altii care spun ca situatia Romtelecom nu este cauzata de „ostracizarea" din partea ANRC, ci de serviciile proaste pe care le ofera clientilor. Altii care rid de „duopolul" Vodafone-Orange din Romania, spunind ca sigur ca nu vezi asa ceva in Uniunea Europeana, pentru ca in restul tarilor exista operatori seriosi, care fac concurenta, nu glume de talia Cosmote sau Zapp. Altii spun ca Zapp si Cosmote se lamenteaza degeaba, pentru ca nu le reglementeaza nimeni tarifele de interconectare pe care le fixeaza la cit vor si ca, in plus, au oricum tarife mai mari decit Vodafone si Orange, deci cistiga oricum bani buni.

Altii care spun ca ANRC ia spaga sau este pur si simplu incompetenta.

Iar clientul, nu-i asa, are intotdeauna dreptate.