Adoptarea prematura a modelului social european si nivelul ridicat al cheltuielilor publice impus de UE duc la o scadere a cresterii economice in noile state membre.

Desi raportat la standardele europene, nivelul de 5% al cresterii economice in statele central-europene constituie o performanta, noii membri UE prezinta simptomele stagnarii economice si ale instabilitatii politice care decurg din aceasta, noteaza „Financial Times".

Clopotul de sticla al UE

Pina in 1998, privatizarea, liberalizarea, buna guvernare si cresterea economica impuse de Bruxelles au avut efectele pozitive scontate.

Ulterior, UE a recurs la reforme mai putin liberale, precum cele din agricultura, si la cresterea cheltuielilor publice. Replicind modelul Greciei, noile state membre au adoptat modelul social european fara a fi pregatite economic, bazindu-se pe siguranta oferita de influxul de fonduri europene si acceptind un deficit bugetar pronuntat.

Paradoxul statelor baltice

Cresterea economica constanta a statelor baltice, in ciuda unei aparente instabilitati guvernamentale, se datoreaza reducerii drastice a cheltuielilor publice, dupa modelul statelor ex-sovietice, a caror crestere economica este de aproape doua ori mai mare decit cea a statelor central-europene.