O sculptura de Constantin Brancusi a fost vanduta, marti seara, la New York, cu suma de 1,69 milioane de dolari, in cadrul unei licitatii de arta moderna si impresionista organizata de Sotheby's, in care au fost scoase la vanzare peste 80 de tablouri
O sculptura de Constantin Brancusi a fost vanduta, marti seara, la New York, cu suma de 1,69 milioane de dolari, in cadrul unei licitatii de arta moderna si impresionista organizata de Sotheby's, in care au fost scoase la vanzare peste 80 de tablouri si sculpturi, informeaza corespondentul Mediafax. Sculptura "Tete Apollinaire" sau, simplu, "Tete" ("Cap"), executata in ipsos, inalta de 40 cm, a fost adjudecata la limita superioara, valorii de piata estimate, pretul de pornire fiind de 1,2 milioane de dolari.
Potrivit catalogului casei de licitatii, obiectul a fost sculptat initial in piatra de Brancusi, in 1908, anul in care artistul a realizat si prima versiune a "Sarutului", o perioada in care stilul sau a inceput sa se simplifice in forme prelungi si contururi netede.
Versiunea in piatra s-a pierdut ulterior, dar Brancusi a realizat ulterior cateva copii ale originalului, turnate in ipsos. Prima dintre aceste versiuni a daruit-o prietenului sau, Guillaume Apollinaire, in 1912. Ulterior, lucrarea a trecut prin mai multe colectii particulare, pana cand a fost scoasa pentru prima data la licitatie in anul 2000, cand s-a vandut cu 1.050.750 de dolari. Celelalte doua versiuni existente, care difera de versiunea Apollinaire, se afla in prezent in colectia Muzeului de Arta Moderna din Paris.
Recordul celei mai scumpe opere brancusiene vandute vreodata il detine "Pasarea in spatiu", o sculptura in marmura vanduta in 2005 in cadrul unei licitatii organizate de Casa Christie's, pentru suma de 27,5 milioane de dolari. (D.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.