Nici nu s-au incheiat bine alegerile partiale pentru Congresul SUA, ca victoria democratilor a dus la caderea unui ""cap"" important din Administratia Bush. Contestatul sef al Pentagonului, Donald Rumsfeld, a demisionat ieri-seara. Victoria demo

Nici nu s-au incheiat bine alegerile partiale pentru Congresul SUA, ca victoria democratilor a dus la caderea unui ""cap"" important din Administratia Bush. Contestatul sef al Pentagonului, Donald Rumsfeld, a demisionat ieri-seara.

Victoria democratilor la legislativele partiale de marti a provocat deja un prim soc major la cel mai inalt nivel al Administratiei Bush. Seful Departamentului pentru Aparare, Donald Rumsfeld, a demisionat, ieri-seara, provocand o adevarata furtuna mediatica. Daca succesul democratilor era unul asteptat, faptul ca Rumsfeld a aruncat manusa si a renuntat fara lupta la postul unde deja era contestat, de mai multi ani, ar putea trece drept o surpriza.

ALEGATORII AU VORBIT! Anuntul privind demisia sefului Pentagonului a fost facut de presedintele George W. Bush. Intr-un discurs televizat, in care a deplans infrangerea taberei republicane din care face parte, liderul de la Casa Alba a acceptat ca votul americanilor a fost si un vot de blam la adresa politicii militare a SUA. ""Stiu ca s-a speculat mult cu privire la ce inseamana aceste alegeri in contextul campaniei pe care o desfasuram in Irak. Recunosc ca multi dintre americani au votat pentru a-si exprima, de fapt, nemultumirea fata de evolutiile de pe frontul din Irak"", a spus presedintele SUA. De asemenea, Bush si-a asumat o parte din responsabilitate pentru esecul Partidului Republican, care a pierdut sefia Camerei Reprezentantilor dupa o dominatie de 12 ani. El a mai anuntat ca succesorul lui Rumsfeld va fi Robert Gates, fostul sef al CIA. Rumsfeld conducea Pentagonul din 2001. Majoritatea americanilor il asociaza cu cele mai controversate doua campanii militare ale SUA din ultimii ani: razboiul din Afganistan si campania din Irak.

VA URMA. Analistii citati de Reuters apreciaza insa ca un dosar atat de ""stufos"" cum este cel irakian nu se poate modifica peste noapte, in ciuda victoriei democratilor si a demisiei lui Rumsfeld. In plus, doar o treime dintre americani a votat pentru sanctionarea politicii lui Bush. Potrivit exit poll-urilor, citate de New York Times, o alta treime nu a tinut cont de politica Casei Albe. Trei sferturi dintre votanti au declarat ca scandalurile si coruptia au jucat un rol important in alegerea lor.

PELOSI, PE CAI MARI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.