Romtelecom, Zapp si Cosmote au cerut premierului sa intervina pentru ca ANRC, pe care o acuza ca tine partea Vodafone si Orange, sa aplice propriile reguli in mod echitabil pentru toti operatorii.

Companiile Romtelecom, Zapp si Cosmote au cerut interventia primului-ministru Calin Popescu Tariceanu in problema tarifelor de interconectare si ameninta statul cu judecata, fiind dispuse sa faca plingeri inclusiv la Uniunea Europeana.

Operatorii de telefonie au protestat ieri impreuna fata de proiectul prin care Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) intentioneaza sa amine cu un an a doua etapa a scaderii tarifelor de interconectare pentru Vodafone si Orange, programata initial pentru 1 ianuarie 2007.

ANRC a decis in luna iulie ca Orange Romania si Vodafone Romania sa reduca tarifele de interconectare, in perioada septembrie 2006 - ianuarie 2009, cu cite 11,3%, in patru etape, pina cind acestea ar ajunge la 0,0503 euro/minut.

Tariful de interconectare reprezinta suma platita de o companie pentru ca propriii abonati sa apeleze clientii altor operatori, respectiv Vodafone si Orange.

ANRC isi mentine pozitia

„Referitor la declaratiile oficialilor Cosmote, Romtelecom si Zapp prin care acestia afirmau ca vor face apel la seful Guvernului pentru a interveni si a controla ANRC, precizam, pentru cei care nu cunosc legea, un singur lucru: ANRC este o institutie independenta!", a declarat ieri Dan Georgescu, presedintele ANRC.

In plus, acesta atrage atentia ca deja Comisia Europeana si-a declarat sustinerea pentru masurile implementate pina in prezent de ANRC pe piata romaneasca. „Cei doi operatori (Cosmote si Zapp - n.r.) nu sint reglementati, deci pot negocia tarifele de interconectare cu Vodafone si cu Orange la un nivel mai ridicat. Dupa reducerea din luna septembrie, Telemobil si Cosmote au renegociat tarifele cu cei doi operatori dominanti la un nivel superior celui stabilit de ANRC pentru acestia", a mai precizat Georgescu.

Conform ANRC, in prezent, Telemobil si Cosmote Romania platesc pentru fiecare apel initiat de un client al lor catre un abonat Vodafone Romania si Orange Romania 0,0721 euro/minut, dar ei percep celor doi operatori dominanti un tarif de interconectare de pina la 0,1 euro/minut. Deci au un cistig de 0,02-0,03 euro pentru fiecare minut de convorbire terminat in reteaua lor.

Cu jalba la UE Atit Romtelecom, cit si Telemobil (proprietarul Zapp) si Cosmote au anuntat ca vor da in judecata ANRC daca amina reducerea tarifelor de interconectare.

Companiile au precizat ca, dupa epuizarea tuturor cailor de atac in tara, vor depune plingeri inclusiv la Comisia Europeana, acuzind ANRC de tratament preferential pe piata comunicatiilor electronice din Romania.